Habszivacs vagy rúgós matrac? Melyik a jobb?

Amikor új matrac vásárlásán gondolkodik, rájön, hogy a megfelelő matrac kiválasztása nem is annyira könnyű feladat… A matracok különböző anyagokból készülnek, melyek mindegyikének megvannak a saját előnyei és hátrányai. A jó minőségű alvás nagyon nagy hatással van az egészségre és a közérzetre. Hogyan válasszuk ki a megfelelő matracot?

1.1 Habszivacs matracok

1.2 Rúgós matracok

1.3 Latex matracok

Habszivacs matrac Emerald 200×90 cm (T3/T4)

Táskarugós matrac Latexo S1000 200×90 cm (T4/T3)

1.1 Habszivacs matracok

A habszivacs matracoknak több fajtája létezik. Osztályozásuk a gyártás során felhasznált anyagoktól függ. A hab matracok poliuretán (PUR) anyagból vagy hideg habból és memóriahabból készülnek. A PUR matracok lassan eltűnnek a piacról. Helyüket felváltják a jobb minőségű, főleg hideg habból készült matracok. Ezek a lélegző matracok formájukat hosszabb ideig megtartják, valamint élettartamuk is hosszabb, mint a PUR matracoké. A mosható matrachuzat általában a matrachoz tartozik. Az ún. HR hab nagyon rugalmas, alkalmazkodik az ön testéhez. Használat után gyorsan felveszi eredeti formáját. Ha szeretné magát kényelmesen érezni, keresse a matracok világában azokat, amelyek memória habból készülnek („lusta hab”). A viszkoelasztikus hab nemcsak a test nyomásához, hanem annak hőmérsékletéhez is alkalmazkodik. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően, garantált a békés és egészséges alvás, mert a test anatómiailag megfelelő helyzetben van. A memóriahab sűrűségének legalább 30-35 kg/m3 kell lennie. Ezek a matracok megfelelőek a franciaágyakhoz, ugyanis az Ön partnerének az ágyban való mozgása nem kerül át az Ön oldalára. Ha éjjelenként arra ébred, hogy az Ön partnere forgolódik alvás közben, akkor ez a memóriahabbal ellátott matrac megoldást jelenthet erre a problémára. Ezekhez a matracokhoz a rugalmas lamellás ágyrácsok a legalkalmasabbak.

Habszivacs matrac Kala 200×90 cm (T2/T3) 1+1

Előnyök:

  • használható állítható ágyrácsokkal
  • alkalmazkodik a testhez
  • elérhetőek a kétoldalas matracok is, mindegyik oldal más keménységű
  • a memóriahab matracok alkalmasak a hátfájással küzdő emberek, valamint az idős emberek számára

Hátrányok:

  • nem alkalmasak a túlsúlyos emberek számára
  • a memóriahab reagál a hőre és a levegőre is (meleg időben ezért puhább)
Habszivacs matrac Pauletta Comfort 200×90 cm (T4/T5)

1.2 Rúgós matracok

A rúgós matracok bonell vagy táskarugóval készülnek. Ha Önnek kellemetlen tapasztalati vannak a régebbi típusú matracokkal, akkor felejtse el azokat. A modern rúgós matracok kényelmesek és gondoskodnak a nyugodt alvásról. A bonell matracok rúgói vékony acélhuzalokból készülnek, amik összevannak kapcsolva. Ez azt jelenti, hogy ha egy ponton nyomás éri a rúgót, az a körülötte lévő rúgókra is hatással lesz.  A memóriahabos matraccal ellentétben nem tud tökéletesen alkalmazkodni az emberi test formájához, viszont jobb teherbíró képessége van, és lélegző tulajdonsága is jobb, mint a hab matracé.

Rugós matrac PELLANE 200×180 cm (T4)

A bonell és a táskarúgós matrac között alapvető különbség, hogy míg a bonellrúgók összevannak kapcsolva egymással, addig a táskarúgós matrac esetében a rúgók külön, nem szőtt táskákban vannak elhelyezve. Noha a táskák kapcsolódnak egymáshoz, de a rúgók függetlenek egymástól. Ennek köszönhetően jobban tudnak alkalmazkodni a testhez, mint a bonell. Minél nagyobb a matrac rúgósűrűsége, annál jobban tartja természetes helyzetben a gerincet. Amennyiben táskarúgós matracot választ, győződjön meg a rúgók sűrűségéről, mert ennek a kérdésnek döntő szerepe van a matrac kiválasztásánál. Olyan matracot keressen, melynek sűrűsége legalább 150 rúgó/m2. Lélegzőképességét és teherbírását tekintve, tulajdonságai szinte megegyeznek a bonellrugós matracok tulajdonságaival. A rúgós matracokhoz a léces ágyrácsok a legalkalmasabbak.

Rugós matrac 90 cm Tiago (sawana 03)

Előnyök:

  • légzőképesség
  • az atkák szaporodásának kisebb kockázata
  • nagy terhelhetőség
  • hosszú élettartam
  • a táskarúgós matracok jól alkalmazkodnak a testhez, testegyenesítő hatása van
  • kemény ágyráccsal is használható

Hátrányok:

  • nem alkalmasak az állítható ágyrácsokkal együtt való használatra
  • a bonellrúgós matracok nem alkalmazkodnak az emberi test formájához

1.3 Latex matracok

A hab és rúgós matracok mellett latex matracokat is vásárolhat. De ügyelni kell arra, hogy mindenképp jó minőségű matracot válasszon. A matracok gumiból és szintetikus latexból készülnek, ugyanakkor gyakran találkozhat habszivacs matracokkal melyekben latex keverék található. Természetesen nagy különbség van a valódi latex matrac és az utánzat között. A latex lélegző anyag, nagyon rugalmas és allergiával küzdők is bátran használhatják. Fontos megjegyezni, hogy tovább ellenál a kifekvésnek, mint a habszivacs matrac. Ha Ön latexkeverékes habszivacs matracot választ, könnyen csalódás érheti. Mivel ezek a matracok nagyon kevés latexet tartalmaznak, a matrac tulajdonságai inkább a habszivacs matracokéhoz fognak hasonlítani, mint a latex matracokhoz. Vásárlás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni, hogy milyen sűrűségű a matrac, és mennyi latexet tartalmaznak. A jó minőségű latex matrac sűrűsége biztosan nem lesz alacsonyabb, mint 50kg/m3. A habszivacs matrachoz hasonlóan, a letex matrachoz is alkalmas a lamellás ágyrács.

Előnyök:

  • anti allergén
  • lélegzőképesség
  • alkalmazkodik a test formájához
  • gyorsan felveszi az eredeti formáját
  • állítható ágyráccsal is használható

Hátrányok:

  • az ára
  • a súlya

Weboldalunkon ezeken a matracokon kívül ortopéd matracokat vagy táskarugós matracokat is találhat. Ezenkívül egyébb, tehát nem szokványos méretű matracokat is talál a kínálatunkban.

Önnek milyen matraca van? Rúgós, habszivacs vagy latex? Ön elégedett a matracával, vagy egy új, eddig még ki nem próbált matrac vásárlásán gondolkodik?

Érdekelheti Önt:

Boxspring ágy: Luxus minden este, mint egy hotelban!

A kárpitozott ágy elegáns és kényelmes

Alvási problémái vannak? Nyugodtan szeretne aludni? 13 tipp a jobb alvásért

A modern hálószoba alapja egy jó ágy ágyráccsal és matraccal

Hogyan válasszunk ágyat az időseknek?

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás