Alvási problémái vannak? Nyugodtan szeretne aludni? 13 tipp a jobb alvásért

Vége a nyárnak, a nappalok rövidülnek és az éjszakák egyre hosszabbak. Hamarosan megérkeznek az őszi esők és a novemberi ködök, éjszaka pedig egyre jobban várjuk majd a lefekvést. De mi van akkor, ha ott nem vár ránk egy nyugodt és frissítő alvás? Nyugodtan szeretne aludni? Ezen sokféleképpen lehet változtatni. Mi segítünk!

1.1 Estére húzza fel az ébresztőórát

1.2 Élvezze a természetes fényt

1.3 Kényeztesse magát egy meleg fürdővel

1.4 Rendezze be hálószobáját kedve szerint

1.5 Válasszon megfelelő matracot

1.6 Írjon egy listát a következő napra

1.7 Terelje el figyelmét a nyugtalanító gondolatokról

1.8 Tornázzon

1.9 Próbálja ki a 4-7-8 technikát

1.10 Lélegezzen a bal orrlyukon keresztül

1.11 Kerülje a koffeint és a nikotint

1.12 Ne felejtse el a folyadékot

1.13 Használja az elalvás paradoxonját

1.1 Estére húzza fel az ébresztőórát

Ha álmatlanságban szenved, gondolja át alvási szokásait. Lehet, hogy váltakozó műszakban dolgozik, vagy sokat utazik, és túl szétszórt a bioritmusa. Vagy szereti átadni magát a szabadságnak, és hétvégén kimenni szórakozni. Ez nem tesz jót az alvásnak, és tükrözi annak minőségét. Az agy azonban programozható. Ha az ébresztőórát nem reggelre, hanem estére állítja, hogy figyelmeztessen, hogy ideje lefeküdni, nem marad sokáig egy könyv mellett vagy a tévé előtt. A rendszeres, ugyanabban az időben történő elalvás elindítja a belső óráját, és hamarosan meglepődhet, hogy egyedül, ébresztőóra nélkül, jó hangulatban ébred. A napközbeni szunyókálás nem jó ötlet. Legalábbis akkor nem, ha nyugodtan akar aludni éjszaka. H ha nem bírja ki, és napközben szundikálnia kell, próbálja meg 17 óra előtt megtenni, és ne aludjon túl sokáig.

1.2 Élvezze a természetes fényt

A belső órájának tudnia kell, hogy mikor van nappal és mikor éjszaka, hogy el tudja rendezni magát, és egészséges alvás-ébrenlét ciklust biztosítson. Különösen a téli hónapokban fontos, hogy napközben természetes fény érje. Ha yugodtan szeretne aludni, vigye közelebb az asztalát az ablakhoz. Ne felejtse el minden reggel természetes fényt beengedni a szobába, és munka közben tartson szüneteket, hogy friss levegőt kapjon és élvezze a napsütést. Napszemüveg nélkül.

1.3 Kényeztesse magát egy meleg fürdővel

Mielőtt belemerülne az álmaiba, áztassa magát egy meleg vízzel teli kádban. De legyen óvatos, ne vigye túlzásba, a víz ne legyen túl forró. A forró fürdőt tartsa reggelre, felvidítja, és belerúgja Önt a következő napba, főleg, ha az a nap száraz és hideg. Este azonban kényeztesse magét egy nyugtató fürdővel, melyhez pár csepp levendula illóolajat vagy fürdőhabot is csepegtethet a még nagyobb nyugtató hatás érdekében. A hagyományos fény helyett gyújtson gyertyát. Minél kevesebb a fény és minél nagyobb a kényelem, annál hamarabb elalszik.

1.4 Rendezze be hálószobáját kedve szerint

Ha az ágya nem egy kihúzható kanapé, amely az alváson kívül más célokat is szolgál, akkor gratulálhat magának. Egy hálószoba áll rendelkezésére, amelyet a béke oázisává alakíthat át. Rendezze el úgy, hogy a lehető legkényelmesebben érezze magad benne, és tartsa rendben. A hálószobát csak alvásra és a párjával való romantikus pillanatokra szabad használni. Ne vigyen bele munkát. Távolítsa el a számítógépet és a TV-t a hálószobából. Minél kevesebb az elektronika és a felesleges inger, annál több a béke és a pihenés. Az aromalámpa és a tompított fény segítségével elérhető kellemes illat egy hangulatos „szentéllyé” varázsolja hálószobáját, amelyben öröm lesz az alvás. A fa illata is hozzájárul a jó közérzethez és a biztonságérzethez, ha úgy dönt, hogy hálószobája berendezése során egy tömörfa franciaágyat vásárol. A romantikus lelkeket a gyönyörű, művészien kovácsolt, díszmintás franciaágy és szép ágynemű fogja megörvendeztetni. E tekintetben a képzeletnek nincs határa. Fontos azonban, hogy jól érezze magát a hálószobában.

1.5 Válasszon megfelelő matracot

Ha nem alszik jól, annak ellenére, hogy hálószobája nagyon kellemes szoba, és mindent megtett annak érdekében, hogy jól érezze magát ott, lehet, hogy rossz a matraca. Ha a matrac túl régi, kinyúlt, a rugók nem rugóznak, és minden lefekvéskor tüsszög, akkor egyértelmű, hogy cserére van szükség. A matracot 5-7 évente érdemes cserélni. Egy jó matracot arról ismerhet fel, hogy nem fáj a háta, kipihenten ébred. Ha hátfájással küzd, akkor itt az ideje, hogy beszerezzen egy megfelelő anatómiai matracot. Ne felejtse el megfelelően gondoskodni a matracról. Szellőztesse rendszeresen, és tegye ki rendszeres napfénynek, hogy megszabaduljon a baktériumoktól. Jobban fog aludni. A matrac egy megfelelő anatómiai párnát is tartalmaz, amely az egész testet egy síkban tartja. Ha hanyattfekve alszik, párnával is megtámaszthatja a térdét.

1.6 Írjon egy listát a következő napra

Az álmatlanságot és a nyugtalan alvást gyakran az okozza, hogy nyugtalan gondolatok cikáznak folyamatosan a fejünkben. Sokan nem tudnak aludni egy mozgalmas nap előtt, amikor sok feladat vár rájuk. Egy egyszerű trükk az, hogy tollat ​​és papírt viszünk az ágyba, és mielőtt elalszunk, írjunk fel mindent, amit másnap meg kell tenni. Amellett, hogy kiváló módja annak, hogy megszervezzük a napunkat, megnyugtatja elménket és pihentetőbb alvást biztosít. Ha véletlenül felébred az éjszaka közepén, és eszébe jut egy másik feladat, ne essen pánikba, írja le papírra, és nyugodtan pihenhet tovább.

1.7 Terelje el figyelmét a nyugtalanító gondolatokról

Ha még jobban el kell űznie a kellemetlen gondolatokat a másnapi tennivalók listájának megírása után, segíts magán a figyelmének elterelésével. Játssza le kedvenc pihentető zenéjét vagy CD-jét természet hangjaival. Olvasson el egy könnyű könyvet, amely után nem fogják rémálmok kísérteni. Írja le a naplójába, hogy mit tapasztalt a mai napon. Bármi, ami pozitívan eltereli a gondolatait a mindennapi gondok vagy a teljesítetlen kötelezettségek megterhelő gondolatairól, jó szolgálatot tesz.

1.8 Tornázzon

A jóga gyakorlatok segítenek ellazítani az izmokat és felkészülni az éjszakai pihenésre. De győződjön meg róla, hogy ezek valóban egyszerű és könnyű gyakorlatok, elvégre lefekvés előtt szeretne megszabadulni a feszültségtől, és nem az izmokat aktiválni vagy erősíteni. Azonban ne gyakoroljon közvetlenül lefekvés előtt 2-3 órával. Ha szeretne gyorsabban elaludni, kipróbálhatja ezt a furcsa gyakorlatot is: csukja be a szemét, és forgassa a szemeit úgy, mintha valamitől undorodna. Ez a szemmozgás azokhoz a mozgásokhoz hasonlít, amelyeket a szem alvás közben végez.

1.9 Próbálja ki a 4-7-8 technikát

Az elalvás megkönnyítésének népszerű módja a 4-7-8 módszer, amely a jógára épül. Ennek az időtakarékos légzőgyakorlatnak a során szervezete gyorsabban gazdagodik oxigénnel, a paraszimpatikus idegrendszer megnyugszik és könnyebben elalszik. Ha legalább két hónapig gyakorolja, úgy edzi a testét, hogy állítólag egy percen belül el tudjon aludni. A gyakorlat egyszerű.

  • Lélegezze ki az összes levegőt a száján keresztül.
  • Lassan lélegezzen be az orrán keresztül 4 másodpercen át
  • Tartsa vissza a lélegzetét 7 másodpercig.
  • Lélegezzen ki a szádon keresztül 8 másodpercig

1.10 Lélegezzen a bal orrlyukon keresztül

Egy másik jógatechnika a vérnyomás egyszerű csökkentése a bal orrlyukon keresztül történő légzéssel. Feküdjön kényelmesen a bal oldaladon, és az ujjaddal nyomja meg a jobb orrlyukat, hogy bezáródjon. Lélegezzen lassan és mélyen a bal orrlyukon keresztül. Az ilyen légzés segít megnyugodni.

1.11 Kerülje a koffeint és a nikotint

Lefekvés előtt legalább 4-6 órával ne igyon koffeint tartalmazó italokat és ételeket, és ne dohányozzon. Vigyázzon, a koffein nem csak a kávéban és a teában található, hanem a csokoládéban, a kólában és néhány fájdalomcsillapítóban is. Kerülje el őket jó előre.

1.12 Ne felejtse el a folyadékot

Helyezzen egy pohár tiszta vizet az éjjeliszekrényére. Igyon lefekvés előtt eleget, hogy ne ébredjen szomjasan, de ne túl sokat, hogy ne kelljen éjjel a mosdóba rohannia. Ha álmatlanságban szenved, javasoljuk a cseresznyelé fogyasztását napközben. A melatonin alváshormon természetesen előfordul a cseresznyében. Ha nincs cseresznye, kamilla vagy levendula tea vagy egy pohár meleg tej megteszi.

1.13 Használja az elalvás paradoxonját

Egy érdekes technika, amely segíthet könnyebben eljutni az álmok birodalmába, ha azt mondja magának, hogy nem szabad elaludnia. Feküdjön nyitott szemmel, és ismételje magában: „Nem fogok elaludni, nem fogok elaludni, nem fogok elaludni…” Az agya nem érzékeli a negatívumot, ezért hamarabb elalszik. Egy idő után a szemizmok elfáradnak, és elalszik, nem is fogja tudni, hogyan. Egy másik paradox technika, ha képzeljük el, hogy 5 perc múlva fel kell kelnünk, és el kell mennünk egy fontos megbeszélésre. Gondolatban felöltözik, fogat mos és munkára készül. Ez az ötlet annyira elfáraszthatja, hogy inkább elalszik. Ha nyugodtan szeretne aludni, próbálja ki ezeket a technikákat.

Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Vitrin – Egy gyönyörű üveg vitrin minden nappalit, de akár a konyhát is megszépíti.
  • Szőnyeg – Meleg érzést ad otthona minden helyiségébe.

Ön hogyan alszik el? Mi javítja az alvás minőségét és mi akadályozza meg a nyugodt alvást? Ossza meg velünk tanácsát.

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás