AZ ÉLELMISZEREK OTTHONI TÁROLÁSA, HOGY AZOK FRISSEK MARADJANAK

Nem mindig könnyű jó minőségű és friss élelmiszert vásárolni, de ha egészségesen és ízletesen szeretnénk főzni, akkor tegyünk erőfeszítéseket, hogy hozzájuthassunk ezekhez. De az összes erőfeszítés és a kiadások kárba veszhetnek, ha az otthoni tárolást nem megfelelő módon történik. Ha nem akar egészségügyi problémákat okozni önmagának, vagy nem akarja kidobni az élelmiszereket, legyen óvatos, hogyan és hol tárolja azokat.

Foto: © pixabay.com

Élelmiszerek tárolása a hűtőben és a fagyasztóban

Általában azért vásárolunk élelmiszert, hogy tartalékoljunk, csak egy kis százalékát fogyasztjuk el a vásárlás napján. A száraz eleségek kivételével szinte mindent a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban helyezünk el. De fontos tudni, hogy a hűtőben is mindennek meg kell találnia a helyét. Nem csak a rendszerezésről van szó, hanem arról is, hogy a hőmérséklet a hűtőszekrény más-más részén eltérő. Általában az alsó rész, a fiókok a leghidegebbek, és a felső polc a legmelegebb. A hőmérsékletnek 0-5 °C között kell lennie, ideális esetben 4 °C, ahol a baktériumok nem tudnak elszaporodni.

Foto: © pixabay.com

A zöldségeket és gyümölcsöket az alsó fiókokban, a húsokat és halakat az alsó polcokon, a középső rész pedig a tejtermékek és készételek számára ideális. A felső polcokon vaj, de aromás sajtok is elhelyezhetők. Az élelmiszerek ne legyenek zsúfolva a polcokon vagy a fiókokban, hogy a levegő áramolhasson. Ha a kész főtt ételt másnapra szeretné tárolni, először hagyja kihűlni, és tegye át az edényből egy zárható edénybe. Minél kevesebb levegő van benne, annál jobb.

Először vágja fel a húst, amit a fagyasztóba tesz, csontozza ki, és ossza kisebb adagokra újrazárható zacskókban. Ha ki kell olvasztania az ételt, tartsa a hűtőben, és ne felejtse el egy tálba tenni, hogy a víz ne folyjon ki a polcra.

Száraz tároló – éléskamra

Nemcsak a kamra minősül száraz tárolóhelynek, hanem például a konyhai szekrények is. Ezek alapvetően alacsony páratartalmú és szobahőmérsékletű (18-20 °C) élelmiszer-tároló helyiségek. A kenyértároló a legjobb a kenyér és a péksütemények számára, mivel ezek tovább elállnak anélkül, hogy megkeményednének. Ezeket az élelmiszereket azonban ne tárolja műanyag zacskókban, inkább csomagolja a kenyeret konyharuhába vagy szövetzacskóba, hogy ropogós maradjon.

Foto: © pixabay.com

Liszt, rizs, tészta, fűszerek, de teák, gabonafélék vagy konzervek is helyet kapnak a kamrában vagy a szekrényekben. Bár első pillantásra nem úgy tűnik, de az ilyen élelmiszerek otthoni tárolása problémás lehet. Átnedvesedhetnek, vagy molyok vagy más kártevők lephetik el őket. Ezért célszerű újrazárható zacskókban vagy tárolóedényekben tárolni őket. Ugyanakkor óvakodjon az aromás ételektől. Ügyeljen arra, hogy a fűszereket, fokhagymát és hasonlókat ne tartsa teák vagy lisztek közelében, nehogy megromoljanak.

Foto: © pixabay.com

Hogyan tárolja az élelmiszereket? Használja a pincét is, vagy csak a hűtőszekrényre hagyatkozik?

Tetszik ez a cikk? Oszd meg barátaiddal 🙂

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás