Mi alapján válasszunk ágyrácsot?

Új ágy vásárlását tervezi? Tudja, hogyan kellene kinéznie, milyen anyagból, milyen színű. Már a matracot is kiválasztotta. De gondolt már az ágyrácsra? Melyik a legmerevebb ágybetét, és hogyan befolyásolja az alvásunkat?
Az ágy nélkülözhetetlen része, de gyakran megfeledkezünk róla. Amikor azt halljuk, hogy „rács”, a legtöbben egy tömör keretben lévő fa lécekre gondolnak. Mi alapján válasszunk ágyrácsot?

1.1 Mi az az ágyrács?

1.2 Mi az az ágyrács?

1.3 Mi a különbség a merev és a rugalmas rács között?

1.4 Fix Twinpack merev ágyrács

1.5 A lécek száma befolyásolja az alvás élményét?

1.6 Milyen előnyei vannak a léceknek?

1.7 Növelhetem az ágyrács keménységét?

1.8 Be lehet-e jutni a rácson keresztül a tároló részbe az ágy alatt?

1.9 Hogyan válasszuk ki az ágyrács méretét?

1.10 Mi történik, ha atipikus méretű rácsra van szükségem?

Lemezes ágyrács 200×80 cm Odin Motor 5V

1.2 Mi az az ágyrács?

A rács a matrac alatti alap. Több fadeszkából vagy lécből áll, amelyek különböző módon összeilleszthetők. A lecek között több centiméteres rések vannak. A rácsokat hengerelt, merev és rugalmas rácsokra osztják.

Léces ágyrács 200×90 cm Masszív keret nélkül

1.2 Mi az a hengerelt ágyrács?

Ennek a lemezrácsnak a léceit erős textilszalag köti össze. A rács nincs rögzített keretben, így könnyen feltekerhető, ha költözik vagy átszervezi a hálószobát vagy a gyerekszobát. Ezek a rácsok legfeljebb 60 kg súlyú személy számára alkalmasak, így leginkább gyermekágyakhoz alkalmasak. Az ilyen matracokhoz legalább 15 cm magasságú rugós matracokat, valamint memóriahabból vagy habszivacsból készült matracokat ajánlunk.

1.3 Mi a különbség a merev és a rugalmas rács között?

Léces ágyrács 200×90 cm Masszív keretben
Lemezes ágyrács 200×160 cm Errol Comfort

A kemény matracok általában lucfenyőből készülnek. A léceket egyszerű hüvelyek rögzítik a rácskerethez. A rács, ahogy a neve is mutatja, merev, a lécek nem törnek. Különösen alkalmas rugós matracokhoz. Ellenőrizze azonban a lécek közötti hézagokat. Ezek legfeljebb 4 cm szélesek lehetnek. A nagyobb hézagok a matrac deformációjához vezethetnek.

1.4 Fix Twinpack merev ágyrács

A rugós ágyrácsok lamellái ív alakúak, és ez a forma garantálja a rács rugózását. Csökkentik a matrac igénybevételét, így meghosszabbítják annak élettartamát. A lécek leggyakrabban bükk- és fenyőfából, de szintetikus anyagokból is készülnek. Műanyag- vagy gumihüvelyben vannak rögzítve, ami miatt jobban reagálnak a terhelésre. A rugalmas matracok alkalmasak a hab- és latexmatracokhoz.

Lemezes ágyrács 200×140 cm Twinpack

1.5 A lécek száma befolyásolja az alvás élményét?

Általánosságban elmondható, hogy minél több léccel rendelkezik egy ágyrács, annál jobb minőségű és tartósabb. A hengerelt ágyrácsok 12-15 léccel, a fix ágyrácsok 15-20 léccel, a minőségi rugós ágyrácsok pedig akár 30 léccel is rendelkezhetnek.

1.6 Milyen előnyei vannak a léceknek?

A lécek javítják az alátámasztást és növelik a matrac élettartamát. Ezek garantálják a légáramlást. Ellenállnak a nedvességnek, nem gyűlnek rajtuk / bennük a baktériumok és a penész. Megakadályozzák a matrac elmozdulását. Saját magasságukkal növelik a matrac magasságát. Ha egy léc megsérül, akkor azt anélkül cserélheti ki, hogy új matracot kellene vásárolnia.

1.7 Növelhetem az ágyrács keménységét?

Igen, ha Ön is az ügyes barkácsolók közé tartozik. A rácsszerkezet szilárdságát egyszerűen növelheti, ha néhány léccel kiegészíti a keretet. Alternatívaként cserélje ki a felhasznált anyagot keményebb fára. A dupla ágyrácsok esetében javasoljuk, hogy erős és stabil lábakkal ellátott központi támasztósínt adjon hozzá. Így az Ön és partnere súlya egyenletesen oszlik el.

1.8 Be lehet-e jutni a rácson keresztül a tároló részbe az ágy alatt?

Lemezes ágyrács 200×90 cm Odin 5V oldal nyitás (emelőkarok)

A legtöbb tárolóhelyes ágyat ágyráccsal vagy rács lemezzel szállítják. A billenő mechanizmust úgy alakították ki, hogy Ön könnyen be tudjon jutni a tárolórekeszbe. Léteznek azonban úgynevezett kifordítható rácsok, amelyek egy tömör keretből vagy lemezből és egy kifordítható részből állnak.

Lemezes ágyrács 200×90 cm Odin H 5V nyitás N

A tárolórekeszhez úgy lehet hozzáférni, hogy a rács tetejét egy szövetfogantyú segítségével felemeljük. A billenő rácsok lehetnek fixek, hajlékonyak vagy állíthatóak.

1.9 Hogyan válasszuk ki az ágyrács méretét?

Minden ágy gyártó ugyanazokat a szabályokat alkalmazza a rácsok elkészítésénél. Ha például 160×200 cm-es ágyrácsot keres, bárhol kaphat szabványosított méretű ágyrácsot. Ha megmérné a rácsot, azt találná, hogy néhány centiméterrel keskenyebb és rövidebb, mint az ágy mérete. Ez azonban rendben van. Ez a kisebb méret automatikusan megadódik, és ez a szokásos szabvány.

1.10 Mi történik, ha atipikus méretű rácsra van szükségem?

Atipikus méretű ágya van? Bármelyik gyártóval készíttesse el az ágyrácsot a kívánt méretre. Megrendeléskor még azt is kiválaszthatja, hogy milyen anyagból készüljön, milyen szilárdságú, merevségű, hány lécből álljon, és milyen egyéb jellemzőkkel rendelkezik, amelyekről fentebb írtunk.

Related posts

BÚTOROK 2024-ben

Kárpitozott panelek az interiőrben

Nappal és éjszaka redőny – Hasznos háztartási kiegészítő