Védje gyermekét az otthoni sérülések ellen

Az otthon egy olyan hely, ahol kellemesen és biztonságban érezzük magunkat. A biztonság szempontjából ez a kisgyerekek szempontjából kissé bonyolultabb. A gyerekek sérüléseinek egynegyede otthon történik. Ha Önnek olyan korú gyermeke van, aki épp kezdi felfedezni a világot és mindent maga körül, akkor Önnek ügyelnie kell arra, hogy otthonában és a kertben rejlő veszélyek a minimálisak legyen. Hogyan kerüljük el az otthoni baleseteket?

1.1 Bújjon a gyerek bőrébe

1.2 Hol van szükség a legnagyobb óvatosságra

1.3 Néhány ötlet befejezésként

© pixabay.com

© pixabay.com

1.1 Bújjon a gyerek bőrébe

Azon gondolkodik, hogy mi minden elérhető a gyermek számára a lakásban és mit kell biztonságossá tenni? Az lesz a legjobb, ha a gyermeke bőrébe bújik, és az Ő szemszögéből tekint a lakásra és a kertre. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén akár négykézláb kell bejárnia a lakását és a kertjét. Lehet, hogy meglepően fog hatni Önre hatni a felismerés, hogy mi minden jelenthet potenciális veszélyt a gyermek számára.

© pixabay.com

1.2 Hol van szükség a legnagyobb óvatosságra

A belesetek leggyakrabban a konyhában, a fürdőszobában és természetesen a kertben történnek. A konyhát, a fürdőszobát és az egész lakást biztonsági zárakkal kell felszerelni, melyeket bababoltokban szerezhet be. Ezután foglalkozhat a többi veszélyt jelentő eszközzel, mint például a bekapcsolt tűzhely vagy a háztartási eszközök.

© pixabay.com

Viszonylag nagy kockázatot rejthetnek magukban az ablakok, különösen akkor, ha Ön egy társasházban lakik. Elég néhány másodperc figyelmetlenség, ami alatt a gyermek kinyithatja az ablakot. Még egy alacsonyabb magasságból történő zuhanásnak is végzetes következményei lehetnek. Ezeket a baleseteket úgy tudja megelőzni, ha az ablakokat és az ajtókat is erre a célra gyártott gyermekbiztonsági zárakkal szereli fel. Ennek köszönhetően a gyermeke nem fogja tudni kinyitni a nyílászárókat, így az otthon valamivel biztonságosabbá válik. Természetesen semmilyen biztonsági eszköz nem helyettesítheti a szülők figyelmét és gondoskodását. A legöbbi otthoni baleset megelőzhető kellő odafigyeléssel.

© pixabay.com

Jó, ha ezekkel a gyermekbiztonsági zárakkal felszereljük a konyhában és a fürdőszobában található szekrényeket és fiókokat, mert az evőeszközök, tányérok, edények vagy a kozmetikumok és mosószerek nem valóak a kisgyerekek kezébe. A gyerek akaratlanul is kinyithatja a szekrényt, kihúzhatja a fiókot, amikor megpróbál valamit elkapni, vagy épp járni tanulás közben, amikor igyekszik valamiben megkapaszkodni. Mivel a gyerekek nagyon kíváncsiak, szeretnek a számukra eddigi ismeretlen dolgokat felfedezni, megkóstolni, ezért elég, ha egy kicsit nem figyelünk oda, és máris kész a baj. Természetesen a konnektorokat is érdemes gyermekbiztonsági zárakkal felszerelni.

1.3 Néhány ötlet befejezésként

  • ha üvegajtója van a teraszhoz, erkélyhez vagy a beltérben, mindenképp ragasszon színes matricákat az üvegre, hogy a gyermek észrevegye azokat. Így megelőzhetőek a felesleges balesetek
  • A kulcsokat mindig vegye ki a zárból, még akkor is, ha az ajtó zárva van
  • Jobb, ha a szemeteskosarat eldugva tartja a szekrényben
  • Ha főzés közben a konyhában tartózkodik a gyermek is, használja a hátsó tűzhelyeket. Ne hagyjon edényeket a tűzhely vagy az asztal szélén
  • A gyufát, gyújtót, tisztító és mosószereket, kozmetikumokat, műanyag zacskókat tartsa a gyermek elől elzárva
  • ha a kertben medence vagy egy kis tavacska található, fedje le őket, vagy korlátokkal vegye őket körbe
  • kerülje a mérgező növények termesztését
  • a legfontosabb azonban, hogy kellő figyelmet fordítsunk a gyermekre

Ön hogyan próbálja megóvni gyermekeit az otthoni sérülések ellen? Gyermekbiztonsági zárakat használ vagy esetleg vannak más megoldásai?

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás