ÖRÖMTELI FŐZÉS EGY JÓL BERENDEZETT KONYHÁBAN

Foto: © pixabay.com

A szép és tiszta konyha önmagában is mutatós, de ha nincs praktikusan berendezve, akkor sosem lesz az igazi. Igaz, hogy mindenkinek más az igénye, de néhány hasznos tanács még a tapasztaltabb háziasszonyoknak is jól jöhet. A jól szervezett konyhában öröm lesz családi ebédeket és romantikus vacsorákat készíteni.

Először tervezzen, majd cselekedjen

A legjobb, ha már akkor elkezdi a tervezést, amikor a konyhabútorokat kiválasztja és a berendezési tárgyakat kiválasztja. Fontos tudni, hogy a konyha hogyan lesz elrendezve, hol lesz a hűtőszekrény, a mosogatógép, a kenyérpirító, a kávédaráló és más készülékek helye, és természetesen az elektromos aljzatok, a vízellátás és a hulladék elhelyezése.

Arról is kell döntenie, hogy a kanalakat, merőkanalakat és hasonlókat egy fiókban tartsa, vagy a munkalap fölött lógva. A fiókban védve vannak a zsírtól és a portól, de a felakasztó rendszernek köszönhetően mindig kéznél lesznek.

A konyha szekrényei és fiókjai tagolhatóak, ha van elég hely, akkor szükség esetén vásárolhatunk még további tárolóhelyet.

Ha már berendezte a konyháját, de át kell szerveznie, át kell gondolnia, milyen elrendezés lenne a legjobb az Ön számára. Főzés vagy sütés közben mi zavar a legjobban? Sokáig kell keresgélnie a megfelelő eszközöket egy fiókban, vagy az egész konyhát bejárja a hozzávalókért? Ha helyesen azonosítja a problémát, könnyebb lesz megoldani.

Szekrények helyett fiókok

Különösen a konyhabútor alsó részének fiókokból kell állnia, amelyek praktikusabbak, mint a szekrények. Akár ételt, akár edényeket vagy más konyhai kiegészítőket tárol egy fiókban, jobb áttekintést biztosít. Ezenkívül jó ötlet a fiókokat rendszerező elemekkel ellátni. A szekrények egyszerűen nem csúsznak ki, és nem ritka, hogy több dolgot is ki kell venni, hogy elérjük, amit keresünk. A felső szekrények azonban praktikusak az edények, fűszerek és egyéb hozzávalók .

Nyitott vagy zárt polc?

Ezzel a dilemmával minden konyha küzd. A nyitott polcok azért nagyszerűek, mert jobban láthatja, hogy mi van bennük. Ugyanakkor könnyen hozzáférhet a bennük tárolt tárgyakhoz vagy összetevőkhöz is. Másrészt a dolgok több por- vagy olajfoltot kapnak, mint amikor zárt polcon vannak. A választás tehát csakis az Öné, még akkor is, ha a nyitott polcoknak több előnyük van.

Elsősorban praktikusan

A konyha elrendezésének elsősorban funkcionálisnak és praktikusnak kell lennie. A munkalapnak a mosogató mellett kell lennie, hogy a piszkos edényeket azonnal bele lehessen tenni. Akár pizzatésztát, akár palacsintát készít, semmiképpen sem szeretné, ha az edényekre száradna. A mosogatógépnek közvetlenül a mosogató mellett kell lennie, hogy ne kelljen koszos edényekkel és tányérokkal átsétálnia a konyhán. A szekrényeknek, ahová az edényeket helyezi, szintén távol kell lenniük a mosogatógéptől.

A merőkanalak, lapátok, habverők és fűszerek főzés vagy sütés közben kéznél kell, hogy legyenek, ezért érdemes a tűzhely közelében tárolni őket. A leggyakrabban használt dolgokat a lehető legközelebb kell tartani, legyen szó fűszerekről, turmixgépről vagy merőkanálról. De ez természetesen nem jelenti azt, hogy a dolgokat káoszban kell tartani, és mindent egy szekrénybe kell tenni. Azokat a dolgokat, amelyeket csak ritkán használ, a szekrény mélyére teheti. Minél több időt tölt a konyhában, annál több hibát és szervezési hiányosságot fog kiküszöbölni.

Hogyan tartja rendben a konyháját? Nyitott vagy zárt polcokat szeretne?

Tetszik ez a cikk? Ossza meg barátaival 🙂

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás