Munkahely vagy iroda – Hogyan rendezzük be effektíven?

Jelenleg, amikor a szakmák jelentős része megköveteli a számítógéppel való munkát, sőt sokak számára ez válik az egyetlen „munkaeszközzé”, akkor a munkát Ön az otthonából is kényelmesen végezheti. És ezért nem szokatlan, hogy sok családi házban vagy lakásban van iroda – dolgozószoba.

1.1 Az iroda térbeli elrendezése

1.2 PC asztal, irodai szék

1.3 Polcok és szekrények

1.4 Színek és anyagok

1.1 Az iroda térbeli elrendezése

Mielőtt bútort vásárolna irodájába vagy munkahelyére, alaposan gondolja át, milyen munkát fog végezni itt, és mennyi időt tölt itt. Teljesen más követelményeket kell támasztani egy családi PC-asztallal, és mást egy teljes értékű munkahelyen. Mivel irodánkat lakóhelyünkön alakítottuk ki, annak higiéniai paramétereivel szemben nem támasztnak követelményeket, mint a munkáltató által biztosított telephelyen. Ezek a követelmények azonban a tapasztalatból fakadtak, és mindig jó ezeket figyelembe venni. Az otthoni iroda legelterjedtebb formája általában egy szabványos irodahelyiség íróasztallal, székkel és tárolóhellyel.

Számítógépasztal Noe new (san remo tölgy + fehér)

A lakásban lévő térelosztás szempontjából a dolgozószoba a szociális részhez tartozik. Annál is inkább, ha ügyfeleket fogad benne pl. Emiatt a lehető legközelebb kell lennie a lakás bejáratához, vagy ideális esetben saját bejárattal kell rendelkeznie. Magától értetődőnek kell lennie egy olyan megoldásnak, amelyhez nem kell átmenni egy másik nappalin. Ha van rá lehetősége, építsen a közelébe egy toaletett. Az állandó munkahelyre vonatkozó követelményeket szabályozó jogszabályok (Munka törvénykönyve és egyebek) legfeljebb 20 m2 min. szabad térmagasságot írnak elő. 2,5 méter, 21-50 m2, majd 2,6 méter. Az irodai munkahelyet természetes megvilágítással (azaz ablakon keresztül) és természetes szellőzéssel kell ellátni. Az egy alkalmazottra jutó levegőmennyiség ülve végzett munka során min. 20 m3. Az előző feltételek alapján ötletet alkothat arról, hogyan nézzen ki a munkahelye. Egy másik helyiségben lévő munkasarok esetében ez kompromisszum lesz.

Dolgozószoba Roverdon 1

1.2 PC asztal, irodai szék

Az iroda alapvető bútordarabja kétségtelenül az íróasztal. Az ideális az, amelyet az Ön igényei szerint egyedileg készített. Magassága az ülő helyzetben lévő alak paramétereiből adódik. Az állítható irodai széknek magától értetődőnek kell lennie. Ami a pozicionálási lehetőségeket illeti, sok változatban gyártják – szinte mindig állítható magasságú üléssel, jobb székek esetén a háttámla dőlésszöge, a kartámasz keménysége vagy akár a fejtámla is optimálisan állítható. Ergonómiailag az ideális testtartás az, amikor a combjait teljesen alátámasztja, és a vádli rész derékszöget vagy valamivel nagyobb szöget zár be velük. A lábak teljesen a földön vannak. A háttámla teljes mértékben alátámasztja, lehetőleg formázott derékrésszel. A számítógép billentyűzetén történő gépeléshez a felkar és az alkar is derékszöget zár be – emiatt az íróasztalok gyakran behúzható vagy egyenesen lefelé tartó billentyűzetes polccal készülnek. A számítógép monitorát nulla szögből kell nézni, se fel, se fel. A fenti szövegből kiszámolhatja az asztal magasságát, ami tipikus bútoroknál 75 cm körül van. A lábak számára kialakított hely legkisebb magassága ne essen 60 cm alá, és ugyanakkora legyen (az asztal lábai és a fiókos doboz stb. között).

A lapos monitorhoz, billentyűzethez és egérhez, valamint például papír dokumentumokhoz kényelmesen elhelyezhető asztal alapdarabjának mérete legalább 140 x 70 cm legyen. Ha nem csak számítógéppel, hanem kézzel is dolgozik, helyezze az asztalt ablak vagy fényforrás felé, lehetőleg az íráshoz használt kézzel ellentétes oldalra. Ha ügyfeleket vár, szerezzen egy olyan részt az asztalnak, ahol több ember ülhet le. Ha nem kell hely, akkor természetesen lehet külön asztal ülőhellyel.

Az asztali számítógép telepítését és kezelését számos találmány könnyíti meg. A jól ismert, az asztallapon lévő lyukat használó kábelezési megoldáson túlmenően az asztallap alatt futó kábelek felfüggesztésére szolgáló rendszerek vagy sínek is vannak. A számítógépegység könnyebben kezelhető kerekes kocsival, mint rögzített polcon. A billentyűzeten alul elhelyezett kihúzók készülnek.

1.3 Polcok és szekrények

A korlátozott férőhelyes iroda tároló irodabútorainak (polcainak) kiválasztásakor vegye figyelembe annak mélységét – gyakran 40 cm-es mélységben gyártják, míg az A4-es formátumok archiválására szolgáló legnagyobb gyűrűfájl rövidebb oldala mindössze 28 cm.

Polcos szekrény Petra 80

Ha papíranyaggal dolgozik, akkor nem csak az asztalokat, hanem a fali táblákat is értékelni fogja. A kötelező parafa vagy polisztirol felületeken kívül számos elegánsabb megjelenésű felület létezik – mint pl. linóleum vagy textil alapú merev hab.

1.4 Színek és anyagok

A legtöbben biztosan egyetértenek azzal, hogy a munkakörnyezetnek a lehető legnyugodtabbnak és zavartalanak kell lennie. Ebben a szellemben kell gondolkodnia a színek és anyagok kiválasztásakor – a túl éles, telített színek vagy minták elvonják a figyelmet. Ideális megoldást jelentenek a tompa árnyalatok, több színárnyalattal kombinálva fa felületekkel.

Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Vitrin – Egy gyönyörű üveg vitrin minden nappalit, de akár a konyhát is megszépíti.
  • Szőnyeg – Meleg érzést ad otthona minden helyiségébe.
  • Kanapé – A legfontosabb bútor a nappaliban

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás