Tippek a kárpitozott bútorok tisztításához

A kárpitozott bútorok a legtöbb háztartás részét képezik, és nem csak kanapék és fotelek formájában. Nagyon kedveltek még a kárpitozott ágyak, székek, padok vagy akár az éjjeliszekrények is. Az ilyen bútorokat azonban a kárpit anyagának megfelelően kell tisztítani. Tudja, hogyan kell kíméletesen és hatékonyan tisztítani az öko-bőrt, textilt vagy a bőrt?

1.1 Textil kárpit

1.2 Bőr vagy öko-bőr kárpit

1.3 Hogyan kell kezelni a makacs foltokat?

1.1 Textil kárpit

Jelenleg óriási választéka van a textilkárpitoknak, ez nem csak a színek és minták választékát illeti. A kanapék, fotelek, de akár az ágyak fejtámlái is gyakran mikroszálas kárpitozással vannak ellátva, mely anyag tapintása kellemes érzést nyújt. Ez az anyag nagyszerűen mutat, tapintása leginkább a velúrra emlékeztet. Ha szeretné megtisztítani az ilyen bútorokat, akkor általában csak tiszta vízre, vagy szappanos vízre, és törlőruhára lesz szüksége. A szennyeződésálló huzatok pamut és poliészter kombinációjából készülnek, melyek a mikroplüss nevet viselik. Az ilyen kárpitozással ellátott bútorok nem teljesen hagyományosak, de érdemes keresni őket, mert kopásállóak és könnyen tisztíthatóak. Tisztításukhoz elegendő egy nedves ruha.

Sarok kanapé Ester (szürke) (J)

Kerülje a közönséges pamutból készült huzatokat, mert azok hajlamosak a bepiszkolódásra és nagyon nehezen tisztíthatóak. Amennyiben kisgyermekei vannak otthon, vagy háziállatot tart a lakásban, válasszon olyan kárpitot, amely könnyen levehető és tisztítható. Jó választás lehet még olyan anyagok választása, amelyek taszítják a folyadékot. Ezek az anyagok ezen tulajdonságuknak köszönhetően nem szívják be a kiömlött folyadékokat, ezért a tisztításuk során elég csak egy száraz ruhával felitatni azt. Tisztításkor kövesse a gyártó utasításait.

Éjjeliszekrény CandeLampeter (fehér)

A textil kárpitokat rendszeresen porszívózni kell, ugyanis ezek a kárpitok is magukba szívják a port. Tehát a kanapékat és a foteleket legalább heti egyszer ki kell porszívózni. Használhat nedves porszívót is. Kerülje a vegyszerek és a kefe intenzív használatát a tisztítás során, mert ezek visszafordíthatatlan sérüléseket okozhatnak, valamint a kárpit árnyalatát is megváltoztathatják. Ha a bútor kiömlött kávé vagy bor általi szennyeződést szenved el, mindenképp olyan terméket használjon a tisztításhoz, amelyek pontosan ahhoz a szövettípushoz készültek, mint amilyen az bútorán található. Amennyiben nem tudja eltávolítania a foltokat, tanácsos szakemberhez fordulnia.


1.2 Bőr vagy öko-bőr kárpit

A valódi bőrrel kárpitozott bútorok fényűzőnek és elegánsnak tűnnek. Természetesen, ezek a bútorok sokkal drágábbak, mint a műbőr vagy textil kárpittal ellátott társaik. A bőr nem szívja be olyan gyorsan a kiömlött folyadékot, mint más anyag, így néhány extra másodperce van a gyors beavatkozásra, a folyadék felitatására. A bőr ezen tulajdonságának a megőrzéséhez azonban szükséges annak rendszeres kezelése, impregnálása, amit ajánlott hat hetente elvégezni. A rendszeres ápolás gyönyörűvé teszi bútorait, és meghosszabbítja azok élettartamát. Tisztításhoz használjon mosószeres vízbe áztatott nedves ruhát. A bőr nedves ruhával történt tisztítása után, ismét el kell végezni az impregnálást. Az impregnáláshoz csak is erre a célra kifejlesztett anyagot használjon. A bőrt rendszeresen portalanítani kell. Amennyiben nem tud megbirkózni a foltokkal, vagy ha fél, hogy a tisztítás során kárt tesz a bútorban, forduljon szakemberhez. A hasított bőr is professzionális tisztítást igényel, mert ez az anyag nagyon finom, ezért tisztítása, kezelése nagyon igényes. Viszont ez Ön is megteheti.

Sarokkanapé Pyrus 1 (zöld) (J)

Az ökobőr tisztítása és kezelése szinte megegyezik a bőrével

Fontos a rendszeres impregnálás és gyengéd tisztítószerek használata. A tisztításhoz használhat nedves törlőkendőt, amit kifejezetten erre a célra gyártanak, vagy hagyományos puha kendőt is. Mind a bőr, mind az öko-bőr esetében oda kell figyelnie a ruhákból származó foltokra. A legnagyobb veszélyt a farmerek, valamint azok a ruhadarabok okozhatják, melyek nedvesség hatására eresztik a színüket. Az ilyen foltokat nagyon nehéz eltávolítani, különösen akkor, ha a kárpit világos színű.

1.3 Hogyan kell kezelni a makacs foltokat?

A kiömlött vörösbor vagy kávé által keletkezett foltok, és a kárpitra ragadt rágógumi sok bosszúságot okozhatnak. Szerencsére számos házi recept létezik ezek eltávolítására. A vörösbor eltávolítására használjon fehérbort. A fehérbor feloldja a vörösbort, ennek következtében aztán könnyebben eltávolíthatja a foltot víz segítségével. A só is nagyon jó a vörösbor okozta foltok eltávolítására. Szórja be a foltot sóval és hagyja rajta egy órán keresztül. Ezt követően törölje szalvétával.

A só a friss kávéfoltok eltávolítására is használható. Ha a folt már megszáradt, akkor használjon tisztítószeres vizet és puha kefét. Odaragadt rágógumit talált a fotelon? Nem kell stresszelnie emiatt. A rágógumi kárpitból való eltávolítására kitűnő megoldás a jég használata. Helyezze a jeget a rágógumira, majd lassan szedje ki a kárpitból a rágógumit. Ezt követően klasszikus módszerrel, azaz tisztítószeres vízzel megtisztíthatja a foltot.

Van az otthonában kárpitozott kanapé, fotel vagy ágy? Milyen anyagból van a kárpit?

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás