Hogyan ápolja a tömörfa bútorokat?

A tömörfából készült bútorok gyönyörűek, eredetiek, kellemes illatúak, tartósságuk pedig vitathatatlan előny. Például a bükk ágyak élettartama hozzávetőlegesen 15-20 év, míg a tölgyfa ágyaknál ennél is magasabb számról – körülbelül 25-35 évről – beszélhetünk. Ez az egyik legontosabb előnyük a tömörfa bútoroknak.

Bár a tömörfa bútorok vásárlásának kezdeti költsége magasabbnak tűnhet, a bútor minősége és hosszú távú tartóssága sokszorosan megtérül.

Annak érdekében, hogy a tömörfa bútorok megőrizzék tulajdonságaikat, valamint gyönyörű megjelenésüket, tudni kell, hogyan kell gondoskodni róla. Olvassa el a következő sorokat, és látni fogja, hogy ezeknek a tippeknek a követése mégsem lesz olyan nehéz és időigényes. 🙂

1.1 Ideális páratartalom

1.2 Portörlés és polírozás

1.3 Felületkezelések fajtái

1.4 Hoppá, karcolás…!

1.5 Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

Franciaágy 180 cm Salvatore (masszív)

1.1 Ideális páratartalom

A fából készült bútoroknak bizonyos mennyiségű levegő páratartalomra van szüksége, mert száraz környezetben nedvességet szív fel és zsugorodik. Az ideális páratartalom 40-60%, a levegő hőmérséklete pedig körülbelül 20°C.

Legyen óvatos, amikor nedves és nyirkos tárgyakat helyez el rajta, mert nyomokat hagyhatnak a felületen.

Forrás: © pinimg.com
Komód tömörfából Nadia 4 Z

1.2 Portörlés és polírozás

A fából készült bútorok szokásos ápolásához elegendő egy közönséges puha kendő, amelyet száraz vagy enyhén nedvesen használunk. A magasabb fényességhez és kezeléshez használhatunk fa felületekre szánt készítményt, mely antisztatikus tulajdonságokkal is rendelkezhet. A tömörfa bútorok tisztítása ilyen egyszerű.

Forrás: © pinimg.com

Ennek ellenére mindig érdeklődjön az üzlet szakszemélyzeténél, akik tanácsot adnak az adott fafajta kezeléséhez szükséges megfelelő előkészületekről. A tényleges felhordás előtt próbálja ki egy kicsi és kevésbé látható helyen, hogy a fabútor mennyire tolerálja a terméket.

Forrás: © pinimg.com

1.3 Felületkezelések fajtái

A tömör bútorok tisztítása és ápolása a végső felületkezeléstől is függ.

A lakkal vagy fedőfestékkel történő kezelés a leggyakoribb az összes forma közül. Az ilyen bútorokat nedves ruhával és hígított kímélő mosogatószerrel vagy lakkozott bútorokhoz speciális készítménnyel tisztítsa.

Forrás: © pinimg.com

A viaszréteggel borított bútorok karbantartása valamivel nehezebb. A tej azonban segíthet, mert viaszt is tartalmaz. Az agresszív vegyi tisztítószerek nem alkalmasak, mert elszínezhetik vagy károsíthatják a bútorokat. A száraz és tiszta bútorokra érdemes rendszeresen vékony viaszréteget felvinni pamutkendővel, majd száradás után a felületet polírozni.

Forrás: © pinimg.com

Az olajozott bútorokat két-három havonta tisztítsa meg olajjal átitatott tiszta ruhával. Az ápolás mellett alapos tisztítást és szebb, egészségesebb, karcmentes megjelenést is biztosít a bútornak.

Forrás: © pinimg.com

1.4 Hoppá, karcolás…!

Ha „sikerült” kisebb karcolásokat ejteni a fabútorok felületén, nagyon könnyen eltüntetheti ezeket a nyomokat. Használhatja a dió, pekándió vagy brazil dió húsát, amellyel dörzsöli a karcolást. A dióban található olaj fontos.

Ruhásszekrény SF 121

Ha több karcolás van, vagy ha azok mélyebbek, próbáljon meg a bútorjavításra szánt viasz után nyúlni. Különböző színekben és árnyalatokban készülnek, ezért próbálja meg kiválasztani a legmegfelelőbbet. Töltse fel a karcolásokat viasszal, majd hagyja megszáradni, és puha ruhával dörzsölje át.

Franciaágy 140 cm Neoma (masszív)

Kerti hinta MO174

1.5 Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Vitrin – Egy gyönyörű üveg vitrin minden nappalit, de akár a konyhát is megszépíti.
  • Szőnyeg – Meleg érzést ad otthona minden helyiségébe.
  • Szekrények – Ideális segédeszköz a ruhák és divatos kiegészítők elrendezéséhez

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás