Elege van a vasalásból? Tanácsot adunk, hogyan spóroljon időt és energiát!

Mosás, vasalás, ruhák elrakása – ez a körforgás minden háztartásban és családban megfigyelhető legalább egyszer egy héten. Minél több a családtag, annál többször ismétlődik. Ezen kívül, a dolgok elhelyezése a szekrénybe úgy, hogy ne legyen szükséges őket újra vasalni, szintén megkövetel egy bizonyos művészetet.

Kezdje a tárhely kiválasztásával és a rendszerezéssel

A kimosott, illatos és kivasalt ruhadarabokat, amelyek be vannak zsúfolva a ruhásszekrénybe vagy komódba, újra ki kell vasalnia, amennyiben nem szeretne gyűrött ruhákat viselni. A legfontosabb tehát az elegendő tárhely. Természetesen, nem mindenki rendelkezhet tágas ruhásszekrénnyel, de ha a dolgokat okosan elrendezi, a klasszikus ruhásszekrény is elég lesz Önnek. Amennyiben csak Önnek fog a szekrény szolgálni, egyedül is látni fogja, hogyan helyezze el a legpraktikusabban dolgait. Ha egy másik személlyel fog osztozni, meg kell egyezniük, hogy ki melyik részt fogja használni, hogy a későbbiekben ne alakuljon ki káosz és rendetlenség.


Ruhásszekrény Verwood Típus 20

A blúzokat, ingeket, ruhákat és a gyűrődő anyagból készült ruhadarabokat a legmegfelelőbb fogasra akasztani és nem összehajtani. A pólókat, nadrágokat, kardigánokat stb. összehajtva elhelyezheti a komód polcaira, de semmiképp ne legyenek benyomva. Jó segítők lehetnek a különféle fiók- és polc rendezők. Fiókjait így feloszthatja több részre és elkülönítheti fehérneműit, kiegészítőit, nyakkendőit stb. A szekrénybe és a polcokra átlátszó műanyag fiókokat helyezhet, amelyeknek köszönhetően mindig látni fogja, mit hol tárol.


Komód Sarn

Legalább 2-szer évente, tavasszal és ősszel, ajánlatos átrendeznie a ruhadarabjait. Azon kívül, hogy kidobja azokat a dolgokat, amelyeket már nem visel, ruháit át is szükséges helyeznie. A szezonális ruhadarabok, amelyeket jelenleg nem használ, a felső polcokra helyezheti, vagy esetleg a szekrény hátsó részébe, ahol nem fognak zavadzálni. A ruhadaraboknak, amelyeket legtöbbször és legszívesebben visel, pedig mindig kéznél kellene lenniük, hogy ne kelljen mindig „kutatni“ a szekrényben és szétdobálni a többi ruhadarabot.  

Hogyan könnyítsük meg a mosást és a vasalást

A mosást és vasalást sajnos nem lehet elkerülni, amennyiben nem használja a tisztító szolgáltatást. Létezik viszont néhány trükk, melyekkel ezeket a házimunkákat megkönnyítheti. Ha elege van a ruhadarabok szortírozásából mosás előtt fehérekre, sötétekre, színesekre, vezesse be a ruhák vállogatását már a szennyeskosárba való elhelyezésnél. Készítsen el 3 kisebb kosarat vagy boxot, esetleg egy nagyobbat osszon fel 3 részre például kartonpapír segítségével.

A vasalás megkönnyítése a ruhák szárításánál, illetve azok akasztásával kezdődik. A szárításra ideális az összerakható ruhaszárító, amely hordozható és ha nincs rá szüksége, elteheti a szekrénybe vagy akár az ágy alá. Ha rendelkezik kerttel, nagyobb kinti ruhaszárítót is megengedhet magának, amely viszont csak jó idő esetén használható, tehát nem egész évben. Minden esetre jó odafigyelni a ruhaszárító teherbírására is. Gyakran a csomagoláson is fel van tüntetve, mennyi teli mosógépnyi ruhát akaszthat a ruhaszárítóra. 

Ha azt szeretné, hogy a kimosott ruhadarabok kevésbé legyenek gyűröttek, a mosógépnek nem szabadna teljesen tele lennie. A ruhadaraboknak szükségük van egy kis területre, hogy jól ki legyenek mosva és kevésbé legyenek gyűröttek. Mielőtt a dolgokat a ruhaszárítóra helyezi, alaposan „rázza ki“ őket, hogy megnyúljanak, kiegyenesedjenek és így száradjanak meg. A blúzokat, ingeket, pólókat és ruhákat a ruhaszárító helyett fogasra is felakaszthatja, így kiegyenesednek és nem marad rajtuk a ruhacsipesz nyoma. Mindenki, aki már vasalt pólókat ilyen lenyomattal tudja, hogy jobb ezt elkerülni. Annak érdekében, hogy óvja az egészségét és a hátgerincét, szerezzen be vasalódeszkát, ha még nem rendelkezik vele. A vasalódeszka megfelelő magassága beállításával elkerülheti a hátgerinci problémákat, amelyek a vasalással való görnyedezéssel keletkeznek.

Related posts

Kárpitozott panelek az interiőrben

Szeressen bele a párizsi stílusba és a francia bútorokba

12 NÖVÉNY, AMELY MEGSZABADÍTJA OTTHONÁT A MÉREGANYAGOKTÓL