6 trükk, ami megkönnyíti a takarítást

Az emberek többségének nem a kedvenc időtöltése közé tartozik a takarítás. Tetszik vagy sem, elkerülni sajnos nem lehetséges. Ha rendszeres vagy nagytakarításról van szó, biztosan elkel pár jó tanács, ami megspórolja idejét és erejét.

1. A takarítást tervezze be előre

A rendszeres takarítást pár óra alatt elvégzi az ember. Viszont ha nagytakarításról van szó, szükséges előre betervezni. A legmegfelelőbb, ha több ember vesz részt benne és a munkát szétosszák egymás között.  Amennyiben egyedül marad rá az ember, számolnia kell 2-3 nappal. Az ablakmosás, szőnyegtisztítás és a ruhák rendberakása a szekrényekben időigényes feladat.

2. Kezdje a mennyezettől

A takarítást mindig fölülről kezdje és haladjon lefelé. Ami azt jelenti, hogy először szedje le a pókhálót, mosson ablakot, törölje le a port, majd porszívózzon és töröljön fel. Fordított esetben ez nem ajánlott, ugyanis a tiszta padlót újra összekoszolná az ablakokról lehullott kosszal.

3. A tisztítószerekkel nem kell túlzásba vinni

Ne használjon túl sok tisztítószert. Azon kívül, hogy nem gazdaságos és környezetbarát még több munkát okoz vele saját magának. Ha túl sok tisztítószert használ, még nehezebb és időigényesebb lesz tisztára lemosni és letörölni a felületet. Ezzel a módszerrel a bútorfelületnek is árthat, vagy más felületnek, amelyet tisztít.

4. Speciális szerek és kellékek használata

Minden bútorfelületre olyan tisztítószert ajánlatos használni, ami speciálisan arra lett kialakítva. Más tisztitószert igényel a fa padlóburkolat és a kerámia. A nem alkalmas szerek használatával bonyolíthatja a takarítást. Különösen kényes anyag a rozsdamentes acél, különféle csapok és hasonlók. A padlótisztításra a régi módszer, a seprű és vizesrongy helyett használjon modern súrolóbotot. Sok erőfeszítést spórol meg ezzel. Készítsen el rongyot a nagyon koszos felületek tisztítására és külön a fényesítésre, illetve portörlésre.

5. Tárolódoboz

Únja a fürdőszoba takarításakor a kozmetikai szerek oda-vissza pakolgatását? Ebben az esetben kitűnő megoldást jelenthet egy tárolódoboz. A fürdőszobát gyakran takarítja az ember, így ez a segítség mindenképpen előnyös. Minden kozmetikumot és apróságot tegyen el ahelyett, hogy kipakolja a polcokra. Elég eltenni a dobozt, letörölni a port, kimosni a kádat és visszahelyezni a tárolódobozt.

6. Ne mondjon nemet az olcsó, egyszerű és hatékony módszereknek

Odaégett a palacsinta? A serpenyű tisztításához szódabikarbónára és vízre lesz csak szüksége, amit ha összekever és az odaégetett felületre helyezi, könnyen kitisztíthat.

A szódabikarbóna segít a kanapékon lévő foltok kitisztítására is. Szórja a foltra, majd vizes ronggyal törölje le.

Nagyon hasznos segítség lehet akár a citrom is, ami alkalmas a rozsdamentes acél és csapok tisztítására. Azonkívül a mikrohullámú sütő tisztítására is alkalmas. Tegye a citromot egy vízzel teli edénybe, majd helyezze a mikróba és kapcsolja be 2-3 percre. A koszt elég egy kendővel letörölnie.

Önnek milyen trükkök váltalk be a takarításnál? A vegyi tisztítószereknek ad zöldet, vagy inkább házi praktikákkal oldja meg a felületek tisztítását?

Related posts

Tetőkert

Kerti bútorok felkészítése a télre

Kárpitozott panelek az interiőrben