Mit kell figyelembe vennie a kanapék vásárlásakor?

Kanapét az ember nem 1-2 évre vásárol, annak legalább egy évtizedet ki kell bírnia. A piacon azonban óriási a kanapé kínálat, és néha nehéz a választás. Alapvető tudnivalókat és tanácsokat hozunk a kanapékkal kapcsolatban, amelyek alapján biztosan a megfelelőt választja! Milyenek a jó kanapék?

1.1 Kárpitanyagok és tulajdonságaik

1.2 Alapvető burkolóanyagok

1.3 A bőr karbantartása

1.4 Szövet

1.5 Lábak

1.6 A kanapék típusai alakjuk szerint

1.7 További funkciók és az ülésszerkezet alapjai

1.8 A kanapé konstrukciója

1.1 Kárpitanyagok és tulajdonságaik

Kopásállóság: A Martindale (MTD) a legszélesebb körben használt módszer a textíliák kopásállóságának vizsgálatára. A vizsgálat során egy standardizált filckorongot forgatnak bizonyos nyomás alatt a szövet felületén, amíg a vizsgált szövet első két szála el nem szakad, azaz lyuk nem keletkezik a mintán. A készülék regisztrálja a kerékciklusok számát, amikor ezt az állapotot eléri. Ezzel a numerikus kifejezéssel objektíven értékelhető egy adott textil kopásállósága. A burkolatok szabványos megengedett kopásállósági értéke 13 000 Martindale ciklustól kezdődik. A standard szövetek manapság 20 000-40 000 ciklusra vannak besorolva, és vannak csúcskategóriás huzatszövetek, amelyek 70 000, 100 000 és még több Martindale ciklust is kibírnak.

Szennyezésálló vagy szennyeződésgátló kezelés: Ennek a kezelésnek az a célja, hogy a lakásban szokásosan előforduló nemkívánatos folyadék vagy szennyeződés a felületre tapadjon, ne szívódjon be mélyebb részekbe, vagy különösebb erőfeszítés nélkül eltávolítható legyen. Ezek elsősorban vörösbor, fekete tea, kávé, csokoládé, viasz és tollal vagy markerrel filctollal okozott nyomok. Például a következő koncentrált festékek negatív hatással vannak a bőrre: tinta, rúzs, körömlakk és frissen festett haj.

Színtartósság: Ideális esetben az ülés színe 4-5 év normál használat után is változatlan marad. A normál használat alatt az intenzív napfénynek az üléshuzatra gyakorolt ​​hatását értjük a nyári hónapokban, és a többi hónapban különféle más típusú fényforrások hatását. A színtartósság értékét 1-től 5-ig mérik, de az általánosan forgalmazott borítókon ritkán szerepel ez a műszaki paraméter.

Sarokkanapé Matar (J)

Tűzállóság: Az általánosan forgalmazott huzatok esetében alapvető műszaki tulajdonságként határozták meg a cigarettavizsgálat teljesítésének követelményét. A burkolóanyagok célja az legyen, hogy megvédjék a gyúlékony magot (habmatracot) a gyulladástól és a hődegradációtól. Ezért egyes gyártók nem gyúlékony szálakat, önkioltó adalékokat adnak a szövethez, vagy olyan speciális felületkezeléseket választanak, amelyek megakadályozzák a tűz terjedését. Ezek az adalékok azonban nem javítják a bevonóanyagok tulajdonságait önmagukban, hanem csak a műszaki paramétereiket.

1.2 Alapvető burkolóanyagok

Bőr

Ez az egyik legrégebbi anyag, amelyet az ember a történelem során használt, és amelyre a történelem íródott. Szinte mindenki ismeri a pergament – megtisztított szamár-, kecske- vagy báránybőr, speciálisan megmunkálva, fokozatosan csiszolva és vékony membránra polírozva. A bőr egy exkluzív anyag, amely a luxus érzetét kelti, hosszú távú értéket, kényelmet, eleganciát és presztízst idéz. A valódi bőr illata megismételhetetlen, puhasága és természetes ráncai kellemesen hatnak, otthonosságot, melegséget hoznak a belső térbe.

Bőr, mint kárpitanyag

Az ülőbútoron lévő bőr szerkezetének helyi különbségei a felhasznált anyag természetes tulajdonságain alapulnak. Nem tekinthetők hiánynak vagy az anyag idő előtti károsodásának. A bőr ülőgarnitúra gyártásához manapság többnyire (95%) tehénbőrt (bőrt) használnak vastagságban (0,9-3-4 mm-ig), illetve különféle kivitelben és felületkezelésben. A marhabőr kárpitanyagként nem homogén felülettel rendelkezik, és megvannak a maga alapvető sajátosságai: a felületen látható kis hegek, erezetek, lokális árnyalatkülönbségek és lokális mintakülönbségek találhatók.

A bőr osztályozása minősége szerint:

Javított bőr – az eladott kanapék túlnyomó többsége ilyen típusú. A bőr felülete keményebb, de a bőr igazán strapabíró és könnyen jó állapotban tartható.

Anilin bőr – nagyon érzékeny és puha bőr, valószínűleg a legszebb bőr – a termékeknek csak kis százalékát borítják ilyen típusú bőrrel.

Félanilin bőr – finoman kezelt, a termékeknek csak kis százaléka tartalmazza.

A hasított bőr vagy a borjúbőr alsó (alsó) része műszakilag alkalmatlan fedőanyagnak. A hasadás a bőr gyártási folyamata során jön létre a vízszintes felosztása révén, és érzékenyebb a nyúlásra, mint a bőr felső része. Ne használja a bőrbútorok azon részein, amelyek emberi bőrrel érintkeznek. A bőr kanapé alacsony ára utalhat arra, hogy a gyártás során nem minőségi valódi bőrt használtak, hanem csak részbőrt, azaz hasított bőrt.

Sarokkanapé Arnor (J)

1.3 A bőr karbantartása

A kanapé bőrének megfelelő karbantartása esetén teljes szépségében és állapotában 20-30 év is lehet. Azonban megfelelően ápolni kell, különben megreped és elveszti vonzerejét. A porallergiásoknak érdemes a bőrt fedőanyagnak tekinteni, mivel a por nem csapódik le olyan tömegesen a bőrön, mint a hagyományos fedőanyagoknál. A bőr üléshuzat nem érzékeny a porra, és nem igényel porszívózást. A bőr azonban érzékeny az emberi verejtékre, amely elsősorban az év meleg évszakában szabadul fel a borítón. A desztillált víz, a lanolin és a ph 5,5-ös speciális szappan alkalmas a rendszeres bőrtisztításra. Tisztítása 6 havonta javasolt. Ami a tisztítás hatékonyságát illeti, egy jó minőségű tisztítószerrel alaposan eltávolítható a bőr pórusaiból a szennyeződés és az izzadság, az olcsóbb termékek kiszárítják a bőrt, gyakran eltömítik a pórusokat, és a bőr légézése megszánik. Ne helyezze a bőr kanapét hőforrások mellé, közvetlen napfényre (külsőre), kandalló mellé (sugárzó hő és szikrák okozta károk).

Műbőr

A kárpitbőrt úgy állítják elő, hogy közvetetten PVC-t visznek fel különféle adalékanyagokkal a szövetre, és számos árnyalatban, fényben, mintában és nyomatban kapható. Lényegesen kevésbé lélegző, mint a valódi borjúbőr, könnyen izzad rajta. A műbőr nem vízáteresztő, kopásállósága lényegesen kisebb, és nem ad „meleg érzést” ülés közbe, mint a valódi bőr. A műbőr gyártási technológiája jelentősen fejlődött, hogy jobban hasonlítson a valódi bőr műszaki tulajdonságaihoz. A valódi bőr gyakorlott ismerői sem tudják első ránézésre megkülönböztetni a bőrt a műbőrtől, a különbséget csak az anyag alapos tapintása után lehet megállapítani, a polírozott bőr és a műbőr közötti különbséget pedig tapintással is nehéz felismerni.

Öko-bőr

Poliuretán túlnyomórészt pamut alapra történő felhordásával készül, és jó műszaki tulajdonságokkal rendelkezik. Főleg a jó kopásállóságról és a kiváló szilárdságról, színtartósságról, viszonylag alacsony ápolási igényről van szó. Érintésre és tapintásra hasonlít a valódi bőrre, de ahhoz képest nem olyan jó a tartóssága. Az ökobőr mindkét oldalon légáteresztő (az ökobőr „lélegzik”), és nagyon érzékeny a folyadékokra. Ha folyadék ömlik az ökobőrre, az gyorsan felszívódik, és akár az alatta lévő anyagba is behatol (hab, rugók). Az öko-bőr a huzat lényegesen alacsonyabb ára miatt vonzó a valódi bőrhöz képest. Óvakodjon attól, hogy az olcsó műbőr összekeverhető az ökobőrrel.

Sarokkanapé Bjorn R 2F-OTM fehér (J)

1.4 Szövet

Ez a fajta huzat egyértelműen a legelterjedtebb kárpitanyag, technikailag modern anyagok különféle kombinációiból készül. A szövet mint huzat korlátlan dizájnpalettával rendelkezik, kopásállóságban jeleskedik (100.000 MTD-s szövetek kaphatók), kellemesen puha érzetet kelt ülve vagy fekve. Az anyag fokozottan hajlamos a foltok kialakulására, mivel a textíliák nagyon jól felszívják a szennyeződést vagy az emberi verejtéket, és ezt követően kellemetlen szagot okozhatnak, vagy szösz képződhet a huzaton. E nemkívánatos jelenségek megelőzése érdekében a kárpitszöveteket különféle védőkezelésekkel állítják elő. A legismertebb, a szövetfelület védő tulajdonságait növelő kezelés a teflonkezelés. Gyorsan növelheti a szövethuzat víz-, zsír-, porállóságát, sőt kismértékben növelheti a kopásállóságát is.

Levehető szövethuzat

Manapság ez a megoldás elég gyakori, és a huzatot több kisebb részre kell osztani, hogy be lehessen tenni a mosógépbe (ha a gyártó megengedi a vízben történő mosást). Ha nincs kisebb részekre osztva, akkor a kertben kell kimosnia, vagy vegytisztítóba kell mennie. A vegytisztításra szánt kárpitokat nem szabad vízben mosni. Ekkor már nem tenné fel a szövethuzatot a kanapéra. Az üléseken található, könnyen levehető huzatoknak van még egy érdekes előnye: Ha idővel általánossá válik a színes dizájn, könnyen átválthat egy új dizájnra más színű huzattal.

A szövethuzat karbantartása

Rendszeres, legfeljebb heti 2-szeri porszívózás javasolt (a szövet vonzza a port), a modern gőztisztítás (nem károsítja az anyagot), a speciális enyhe samponnal vagy száraz habbal történő tisztítás megfelelő. A huzat ne legyen túl nedves a tisztítás során, és tisztítás után a kanapénak alaposan meg kell száradnia, mielőtt ráülne.

A kárpitszövetek árnyalatai

A kanapé világos vagy lágy pasztell mintái kisebb helyeken, például panelházakban jobban kitűnnek: nem veszik el a fényt a helyiségből. A sötétebb színek jól mutatnak a nagy és világos szobákban. A piros, lila, rózsaszín kanapék alkalmasabbak várótermekbe, tárgyalókba és irodákba. A ragyogó színek gyorsan elárasztják otthonát. Ha szereted a pirosat, keress ebben az árnyalatban design kiegészítőket, takarókat, párnákat vagy függönyöket.

1.5 Lábak

A kanapék általában fém lábakkal vagy tömörfa lábakkal vannak felszerelve (természetes fa színű vagy pácolt fa). Térfogatukkal és színükkel hozzájárulhatnak a kanapé gyönyörű kialakításához.

U-alakú Sarokkanapé Yadira barna(B)

1.6 A kanapék típusai alakjuk szerint

A kanapé a nappali bútorainak meghatározó eleme. A kanapé formája elengedhetetlen a panellakások kis helyiségeiben. A nagy nappali bármilyen típusú kanapénak mefelel. Ha társasházba vásárol ülőgarnitúrát, és a mindennapi alváshoz is szeretné használni, akkor más-más preferencia lesz a gyártás minősége és a takarószövet alatt használt matrac típusa tekintetében. Ebben az esetben javasoljuk klasszikus 3 személyes kanapé vásárlását, vagy modern „sarok” kiegészítéssel. A puha ülésekkel ellátott összecsukható kanapék azonban nem alkalmasak nappali alvásra. Ha három- vagy többszobás lakásba választunk ülőgarnitúrát, gondoljuk át, hogy az adott ülőgarnitúra minden családtagnak megfelel-e.

Az alapvető típusok alakjuk szerint:

  • klasszikus kanapétípus: kétüléses, háromüléses – ideális kisebb lakásokba és nappalikba
  • sarokkanapé típus: két- vagy háromüléses, és függőlegesen egy támla nélküli vagy részleges háttámlával ellátott otomán kerül rá
  • ülőgarnitúra (fotel, kétüléses, háromüléses kombináció): 3+1+1, 3+2, 3+2+1 – alkalmas nagyobb bútorozott nappaliba
U alakú kanapé Darcia (barna + fehér) (J)

1.7 További funkciók és az ülésszerkezet alapjai

Az ülések szerkezete különféle mechanizmusokkal rendelkezhet, amelyek a következő kiegészítő funkciókat biztosítják:

  • tárolóhely – a hely az ülések alatt, lehajtható támla (sarokülésben), vagy az ülések oldalán található fiókokban vagy polcokban található
  • ülések, háttámlák, lábtámaszok, kartámaszok vagy fejtámlák elhelyezése és egyéb érdekes megoldások
  • kihúzható kanapé – alkalmankénti vagy nappali alváshoz (jó matrac és keményebb üléskitöltés szükséges)
Sarokkanapé Fanille (smaragd) (J)

1.8 A kanapé konstrukciója

Egyes kanapék pihenésre, mások pedig ülésre alkalmasak. Ha többnyire a kanapén fog ülni, válasszon olyan modellt, amelynek háttámlája elég magas, hogy kényelmesen pihentesse a fejét. Az ülőrészt a talajtól magasabbra kell helyezni – a hosszú távú ülés nem fárasztja meg. Ami az ülések és a háttámlák puhaságát illeti, mindenkinek más a preferenciája. A TV előtti hosszú távú üléshez puha ülőfelületű, állítható fejtámlával ellátott kanapé javasolt. Az állítható kartámaszok, párnák és a lehajtható lábtámasz biztosítja a szükséges kényelemérzetet ülés közben. A zsámoly egyre népszerűbb kiegészítő, a nagyobb méretű zsámolyok az ágyhoz tolva ágyként is funkcionálhatnak (az ágy összecsukható funkcióját helyettesítve).

A kiváló minőségű kanapé strapabíró, rejtett, masszív felépítésű, amely úgy lett kialakítva, hogy 10 év után sem nyikorog. Milyen felépítésű a használt ülés, így a tartóssága is. A tömör fa hihetetlen szilárdságot kölcsönöz a kanapénak, és fémmel kombinálva 10 évig ellenáll a nyikorgásnak. A forgácslap olcsóbb anyag, a forgácslapból készült kanapé pedig gyorsabban kezd nyikorogni. A rattan ülőgarnitúrák a kiegészítő vagy szezonális ülőgarnitúrák közé tartoznak, nem bírják a hosszú távú terhelést, és már 1 év használat után nyikoroghatnak.

Az alvásra használt kanapék kibontása nem tarthat tovább néhány percnél, és technikailag egyszerűnek kell lennie. Léteznek már modern „automatikus” kanapé-összecsukható rendszerek, amelyek részben elvégzik az alváshoz való szétnyitás munkáját.

Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Vitrin – Egy gyönyörű üveg vitrin minden nappalit, de akár a konyhát is megszépíti.
  • Szőnyeg – Meleg érzést ad otthona minden helyiségébe.
  • Dohányzóasztal – A nappalit el sem tudjuk képzelni dohányzóasztal nélkül.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival! 🙂

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás