Melyik mosogató a legalkalmasabb az Ön konyhájába?

A mosogató a konyhabútor szerves részét képezi. A mosogatópult kiválasztásának ideális időpontja a konyha felújításának megkezdése előtt van. Nem javasoljuk, hogy új mosogatóba fektessen be, ha még nincs világos elképzelése arról, hogyan kell kinéznie az új mosogatójának. Más a helyzet, ha csak a mosogatótálcát kívánja kicserélni, az eredeti mosogatólap megmarad. Azonban még itt is van néhány lehetősége, hogy melyik mosogatót válassza. Tanácsot adunk Önnek, hogy hogyan válasszon mosogatótálcát, amely mind az alakjának, mind a méretének megfelel.

1.1 A konyhaszekrény mérete is fontos

1.2 Vízelvezető felület és egyéb jellemzők

1.3 A mosogató anyaga

1.1 A konyhaszekrény mérete is fontos

Alsó szekrény Split 80 D 2F Bb (Fehér)

Jó mosogatótálcát találni nem is olyan egyszerű feladat. Minden a helyes méretezésen múlik. Nem csak magáról a mosogatótálca méretéről beszélünk, a mosogatószekrény méretei sokkal fontosabbak. Még ha még nem is választott új konyhaszekrényt, meg kell határoznia a szekrény minimális és maximális méreteit annak alapján, hogy mekkora mosogatóra van szüksége. Két alapvető mosogatótípus közül választhat: egy- vagy kétrészes mosogató.

A dupla mosogatót sok nagycsaládosnak tervezték, olyan háztartásokba, ahol sok főzés és mosogatás klasszikus módon történik, nem mosogatógépben. A dupla mosogató két mosdókagylót biztosít. Az egyiket a piszkos edények áztatására, a másikat az öblítésre lehet használni. Az egyikben elmoshatja a főzés során használt edényeket és egyéb tárolóedényeket, a másikat pedig a poharak és porcelánok számára tartogathatja. A dupla mosogatóval akár egy mosogatót is elkülöníthet a nyers ételek, nyers húsok stb. öblítésére, így a nyers alapanyagoknak egyáltalán nem kell érintkezniük az edényekkel.

Mosogató Tango Double 800×600
Mosogató Ellesmere (fehér)

A dupla mosogatókat azonban nem igazán kis konyhákba tervezték. Itt egyetlen mosogató beépítését javasoljuk. Olcsóbb és különböző méretekben kapható, így könnyebben találhatsz olyat, amelyik elfér az általad kiválasztott konyhaszekrényben. Ezek általában elég mélyek és szélesek ahhoz, hogy kényelmesen lehessen bennük nagy edényeket mosni. Ráadásul egy mosogató beszerelése sokkal egyszerűbb, mint egy dupla mosogató beszerelése, sokkal könnyebb tisztán tartani is. Az egynyílásúak a legnépszerűbbek azokban a konyhákban, ahol gyakran használnak mosogatógépet.

1.2 Vízelvezető felület és egyéb jellemzők

Sok mosogató tartalmaz egy vízelvezető területet. Ezt értékelni fogja, ha gyakran mosogat a mosogatóban. Gondolja át, mekkora felületre van szüksége, amikor megvásárolja. Azt is figyelembe kell vennie, hogy a mosogatónak milyen lyukakkal kell rendelkeznie, és melyik oldalra tervezi a csaptelep elhelyezését. A lefolyónyíláson kívül a mosogatóhoz tartozik egy úgynevezett biztonsági lefolyó is, egy kis lyuk a mosogató oldalán, amely biztonsági biztosítékként szolgál a mosogatóból kiömlő víz ellen. Mi a helyzet a tisztítószerrel? Külső mosószeradagolót tervez, vagy ragaszkodik a mosogatóba épített adagolóhoz? Ma már ilyen kifinomult típusú konyhai mosogatók is kaphatók.

1.3 A mosogatótáca anyaga

A felhasznált anyag azt is befolyásolja, hogy mennyire lesz könnyű karbantartani és tisztítani a mosogatótálcát. Egyes anyagok nagyon porózusak, ami azt jelenti, hogy apró lyukak és mélyedések vannak az anyagban, ahol az élelmiszer- és folyadékmaradványok leülepednek. Ez a mosogató elszíneződéséhez és a baktériumok elszaporodásához vezethet.

Mosogató Lavaka 800×600

A leggyakrabban használt anyagok a rozsdamentes acél, a gránit és a kerámia. Az acél mosogató megakadályozza a szennyeződések, baktériumok és mikroorganizmusok felhalmozódását. Természetes módon ellenáll a gyakori háztartási savaknak és a foltoknak, például a kávé vagy bizonyos gyümölcsök és zöldségek által okozott foltoknak. Könnyen karbantartható és megfizethető. Sok éven át megőrzi színét. Az egyetlen hátránya, amit látunk, a karcolások kialakulása gyakori használat esetén.

Mosogató Alness (szürke)

A gránit mosogató (szilgránit/kő) nem porózus felületű, amely taszítja a szennyeződéseket és a folyadékokat. Kivételes karc- és ütésállóságot biztosít. Ellenáll a meleg és a hideg közötti szélsőséges ingadozásoknak (pl. forró és hideg víz). További előnye a színtartóság. Ma már gránit mosogatót is vásárolhat ugyanolyan színű keverőcsappal, ami szép egészet alkot.

A kerámia mosogató rendkívül fényes, ütésálló felülettel rendelkezik. Ellenáll a nagy igénybevételnek, és ellenáll a karcolásnak, a foltosodásnak és a lepattanásnak. A kerámia mosogatók a legjobban a vidéki vagy rusztikus konyhákhoz illenek, és kőből vagy fából készült munkalapokkal kombinálva kiemelkednek. Az ilyen mosogatók azonban sokkal nehezebbek, ezért gyakran további támasztékot igényelnek a konyhaszekrényen.

Ne feledkezzen meg a csaptelepről sem. A mosogató kiválasztásához szorosan kapcsolódik a csapválasztás. Nézze ezt a kihívást egészében. Ez az egyetlen módja annak, hogy konyhája funkcionális és praktikus legyen.

Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Vitrin – Egy gyönyörű üveg vitrin minden nappalit, de akár a konyhát is megszépíti.
  • Szőnyeg – Meleg érzést ad otthona minden helyiségébe.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival! 🙂

Related posts

BÚTOROK 2024-ben

Kárpitozott panelek az interiőrben

Ökologikus konyha