Legyen boldog karácsonya égő karácsonyfa nélkül

Azok az idők, amikor a karácsonyfát gyertyákkal díszítették, már rég elmúltak, de a tűz veszélye még mindig felmerül. A karácsonyi elektromos világítás egyértelműen biztonságosabb, csakhogy az elketromos áram is veszélyes lehet. Elég egy rövidzárlat és máris tűz keletkezhet. Így bizonyára semmiképp nem szeretné megvilágítani a karácsonyfát.

1.1 Beltéri vagy kültéri világítást szeretne?

1.2 Mit kell megfigyelni a vásárlásnál és az ezt követő díszítésnél

1.3 Fektessen a minőségbe

1.1 Beltéri vagy kültéri világítást szeretne?

Mielőtt elkezd a világítások között válogatni, el kell döntenie, hogy a karácsonyfát a nappaliban, vagy a ház előtt szeretné feldíszíteni. A kültéri világítás ki lesz állítva a fagynak, hónak, nedvességnek és ezért szigorúbb elvárásokat kell teljesítenie. A karácsonyi kültéri világítást gond mentesen használhatja bent is, ez viszont fordítva nem érvényes.

A beltéri világítás nem tud ellenállni a az időjárási hatásoknak és jobb esetben felmondja a szolgálatot, roszabb esetben azonban rövidzárlat keletkezhet. A kinti dekorációs világítás valamivel drágább, de ellenállóbb és praktikusabb, mivel kidíszítheti vele a lakást belülről is.  

1.2 Mit kell megfigyelni a vásárlásnál és az ezt követő díszítésnél

Érthetően a legtöbb ember elsősorban a kinézetre összpontosít. Végül is dekorációról van szó, tehát a dizájn valóban lényeges. A biztonság viszont fontosabb. Ezért már a vásárlásnál oda kell figyelnie néhány fontos részletre. Mivel az EÚ tagjai vagyunk, a gyártmányoknál szükséges, hogy legyen magyar nyelvű használati utasítás és fontos, hogy fel legyen tüntetve a típusmegjelölés, feszültség, bemenet, CE jelölés (a műszaki normák betartása, melyek kötelezőek), IP védettség és adatok a gyártóról, esetleg a forgalmazóról.

Az IP érték fontos, hogy tudja, a világítás benti vagy kinti használatra alkalmas-e. A belső használatra készült világításnál elég IP20, a külsőnek legalább IP44-el kellene rendelkeznie. Annak ellenére, hogy kevés ember olvassa hasonló termékeknél a használati utasítást és figyelmeztetést, mégis legalább át kellene szaladnia. Ha nem tartja be a biztonsági figyelmeztetést rövidzárlat keletkezhet, vagy megsérülhet a termék, aminél a reklamációt természetesen senki nem fogadja el. 

Mielőtt feldíszíti a fát és megvilágítja, legalább futtában ellenőriznie kell a fénydekorációt vagy világítást. Összpontosítson arra, hogy nincsenek-e valahol borítatlanul a kábelok, vagy más módon nem sérült-e a világítás. Otthonról való távozásnál húzza ki a világítást a konnektorból.

1.3 Fektessen a minőségbe

Karácsony csak egyszer van egy évben és a díszítés a fáján, párkányán vagy korlátján csak néhány napig lesz. Miért kellene tehát invesztálnia a minőséges díszítésbe tekintélyes gyártótól? A legolcsóbb fény dekorációk általában már első nézésre sem néznek ki jól, nem beszélve a biztonságról.  Az olcsó fény dekorációk minősége nagyon alacsony szokott lenni és gyakran nem rendelkeznek a szükséges utasításokkal és jelölésekkel. A minőség nagyon fontos a biztonság szempontjából. Katasztrófa, érthetően megtörténhet akkor is, ha drágább terméket vásárol, de ennek a valószínűsége alacsony.

Hogyan szokta Ön a lakást karácsony előtt kidíszíteni? A világítást csak a fa díszítésére használja? 

Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Szőnyeg – Meleg érzést ad otthona minden helyiségébe.
  • Kanapé – A legfontosabb bútor a nappaliban
  • Dohányzóasztal – A nappalit el sem tudjuk képzelni dohányzóasztal nélkül.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival! 🙂

Related posts

Tetőkert

Kerti bútorok felkészítése a télre

Kárpitozott panelek az interiőrben