Hogyan válasszunk munkalapot a konyhába?

Egy szép konyha elengedhetetlen kelléke a munkalap. A munkalapnak nem csak esztétikusnak, de praktiksunak is kell lennie. Ön milyen munkalapot választana?

1.1 Tartós, esztétikus és könnyen karbantartható

1.2 Laminált munkalapok

1.3 Fa munkalapok

1.4 Kő, üveg, kerámia

1.1 Tartós, esztétikus és könnyen karbantartható

A megfelelő konyhaszekrény kiválasztása néha nehéz feladat elé állít minket. A legfontosabb szempont a konyhaszekrény kiválasztásánál a bútor stílusa és funkcionális tulajdonságai. A munkalap kiválasztása sem lesz egyszerűbb, hiszen a munkalap rendkívüli megterhelésnek kitett felület. A munkalapnak nem csak, hogy összhangban kell lennie a konyhaszekrénnyel, de ezenkívül ellenállónak kell lennie a sérülésekkel szemben is. Néhány tanáccsal segítünk Önnek olyan munkalapot választani, amivel hosszú évekig elégedett lesz.

Konyha Hariva New ZS 250 cm

Pontosan ilyenek kell lennie a munkalapnak. Bár a nyersanyagok szeletelésekor vagy klopfolásakor általában vágódeszkát használunk, a tészták nyújtását közvetlenül a munkalapon végezzük. A konyhában található munkalap napi szinten érintkezik különféle ételekkel, forró edényekkel és hasonló dolgokkal. Ezért is fontos, hogy a munkalap tartós, higiénikus, könnyen tisztítható legyen, és természetesen fontos, hogy stílusában harmonizáljon a konyhaszekrénnyel. A munkalapok különféle anyagokból készülnek. Néha a konyhaszekrény részét képezik, néha viszont szükséges külön megvásárolni. Amennyiben a munkalap a konyhaszekrény részét képezi, a legtöbb esetben lehetőség van olyan egyedi munkalap megrendelésére, amely eltér a konyhaegység alapfelszereltségében találhatótól. Tehát Önnek mindig van lehetősége eldönteni, hogy melyik munkalap lesz a legmegfelelőbb az Ön számára.

Konyha Deena 240 cm

1.2 Laminált munkalapok

Manapság a munkalapok laminált anyagból készülnek, melynek kétségkívül megvannak az előnyei. Ezek a tartós, laminátummal bevont forgácslapok különböző színekben kaphatóak. A munkalap lehet egyszínű. A gyártók gyakran fa, beton vagy kő imitációjú bevonatot használnak. A munkalapok legnagyobb előnye, hogy megfizethető áron elérhetőek. A laminált konyhai munkalapok általában 180 ° C -ig ellenálnak a hőnek, könnyen karbantarthatóak, de sérülés vagy karcolás esetén a felületük nem javítható. Szeleteléskor mindig használjon vágódeszkát. A munkalapok vízálló tulajdonsága nem a legjobb. Ezért mindig ügyeljen széleinek tisztítására, szárazon tartására. A laminált munkalapok esetében fókuszáljon a jó minőségű ASB élzárókra, hogy ezzel megelőzze azok néhány hónapon belüli elvállását a munkalaptól. A munkalapok vastagsága általában 40-100 mm, de léteznek vastagabb és ezáltal erősebb munkalapok is

Konyha Felicia 260 cm

1.3 Fa munkalapok

A fa egyértelműen a háztartás része, ezért is olyan népszerű anyag a bútorgyártók körében. A konyhában is megvan a maga helye. A fából készült konyhai munkalapokat rendszeresen különbözőféle olajokkal kell kezelni, azok szükséges tulajdonságainak megőrzése érdekében. Megfelelő odafigyelés és karbantartás mellett, a fa ideális anyag a konyhai munkalapok gyártásához. Mivel a fából készült munkalapok felülete higiénikus, nedveségálló, ezért könnyen karbantartható. Sérülés esetén csiszolható, újra festhető, újra lakkozható vagy olajjal kezelhető. Számolnia kell azzal a ténnyel, hogy a fa természetes anyag, ezért folyamatosan dolgozik, s ezért némi helyre van szüksége. A munkalapnak bizonyos távolságra kell lennie a faltól és a szekrényektől. A tömör fa hátránya természetesen az árában rejlik, hisz többszörösen drágább, mint a laminált anyagból készült termékek. Ennek ellenére számos előnye is van.

Foto: © pixabay.com

1.4 Kő, üveg, kerámia

Ezeket az anyagokat nem gyakran látjuk a konyhákban, de mindenképpen érdemes megemlíteni őket. A kerámiából készült munkalapok nagyon tartósak, még akkor is, ha közvetlenül azon szeleteli a nyersanyagokat. Rendszeres tisztítás esetén nem kell aggódnia a vágófelület higiénikussága miatt. A kerámia nem csak a sérülésekkel ellenálló, de a hővel szemben is. A legvékonyabb kerámia vágódeszka 3 mm vastagságú. El tud képzelni konyhájában egy kerámia munkalapot?

Foto: © pixabay.com

Bár a kőből készült lapok nem tartoznak a legnépszerűbbek közé, mégsem szabad őket figyelmen kívül hagyni. Ha természetes kő, akkor feltétlenül gránit vagy kvarc, amelyek nem rendelkeznek nedvszívó képességgel és eléggé kemények is. A biztonsági üvegtáblákból készült munkalapok elsősorban stílusosak, mivel különféle nyomatokkal lehet őket ellátni. Emellett lehetőség van háttérvilágítással is ellátni. A biztonsági üveg vastagsága körülbelül 10 mm. Ellenálló a hővel a és a sérülésekkel szemben. Tisztítása nagyon egyszerű. Hagyományos üvegfelületekre ajánlott tisztítószerekkel könnyen tisztítható.

Foto: © pixabay.com

Melyik anyag keltette fel jobban az érdeklődését, a klasszikus laminált vagy a modern biztonsági üveg? Ön milyen munkalapot választana?

Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Szőnyeg – Meleg érzést ad otthona minden helyiségébe.
  • Polc. Praktikus segítőtárs a dolgok tárolásához.
  • Vitrin. Egy gyönyörű üveg vitrin minden nappalit, de akár a konyhát is megszépíti.
  • Étkezőszék – az étkezőasztal elengedhetetlen része.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival! 🙂

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás