Hogyan válasszunk megfelelő konyhai munkalapot?

A megfelelő konyhabútort nem könnyű kiválasztani, de általában a dizájn és a praktikusság a fontos számunkra. Nem lesz egyszerű a munkalap kiválasztása sem, amely különösen nagy ellenállóképességgel kell, hogy rendelkezzen. Ami azt jelenti, hogy nem csak illenie kell a konyhabútorhoz, de „strapabírónak”  kell lennie. Segítünk kiválasztani a munkalapot, hogy elégedett legyen vele hosszú éveken át.

1.1 Ellenálló, esztétikus és nem igényel törődést.

1.2 Laminált munkalapok

1.3 Fából készült munkalapok

1.4 Kő, üveg és kerámia

1.1 Ellenálló, esztétikus és nem igényel törődést.

Pontosan ilyen tulajdonságokkal kell, hogy rendelkezzen egy munkalap. Még ha szeleteléskor vagy klopfoláskor vágódeszkát használunk, a mézeskalácstészta nyújtásakor egyenesen a munkalapon dolgozunk. A konyhai munkalap napi rendszerességgel élelmiszerekkel vagy forró fazekakkal kerül érintkezésbe. Fontos tehát, hogy strapabíró legyen, higiénikus, könnyen tisztítható és természetesen illenie kell a konyhabútorhoz. A konyhai munkalapok különböző anyagokból készülhetnek, van, amikor a konyhabútor része, illetve, amikor a konyhabútor nem tartalmazza és külön szükséges megvásárolni. Amikor a konyhabútor részét képezi, legtöbbször van lehetőség mást is választani, nem csak azt, ami a részét képezi. Tehát mindig van lehetősége eldönteni, melyik lesz az Ön számára a legalkalmasabb, és így ki tudja választani a munkalapot.


Konyha Marija

1.2 Laminált munkalapok

A leggyakrabban lamináltból készült munkalapokat gyártanak, melyeknek több előnyük is van. Faforgács lapokról van szó, melyek laminálttal vannak bevonva. Ezek több színben is kaphatók. A munkalap egyszínű is lehet akár, illetve gyakori a fa utánzat vagy kő. A legnagyobb előnye a megfizethető ár. 180 °C -ig ellenállók, nem igényel ápolást, de sérülés vagy karcolás esetén a felület nem javítható. Szeleteléskor tehát mindig vágódeszkát szükséges használni. A vízzel való találkozás sem az erős oldala, illetve, kell vigyázni a deszkalap szélekre. A lamináltnál szükséges odafigyelni az ABS szélekre, hogy pár hónap elteltével ne váljonak el a felületről. A munkalap vastagsága 40 -től 100 mm – ig terjed, természetesen minél vastagabb, annál ellenállóbb.


Konyha Violen

1.3 Fából készült munkalapok

Milyen anyagból választhat munkalapot? A fa, mint anyag, a háztartásban mindenképpen fontos jelenség, ezért nagyon gyakori a bútorok gyártásánál is. A helye megvan természetesen a konyhában is. A fából készült munkalapokat rendszeresen szükséges ápolni olajjal, hogy megtartsa tulajdonságait. Amennyiben helyesen van ápolva a fa, alkalmas konyhalapként is, ugyanis a felülete ellenáll a víznek és sérülés esetén le lehet gyalulni és újra belakkozni, vagy olajjal átitatni. Számolnia kell viszont azzal, hogy a fa természetes anyag mely dolgozik, így igényli a teret. A faltól a szekrényekig valamilyen rést meg kell őrizni. A fa munkalapnak viszont többszörös az ára, mint a lamináltnak.

1.4 Kő, üveg és kerámia

Ezekkel a felületekkel nem gyakran találkozunk a konyhában, viszont mindenképp megérnek egy említést. A kerámia lapok nagyon ellenállók, még abban az esetben is, ha a kerámia felületen szeletel. A rendszeres tisztításnál nem kell félnie a higiénikus felülettől. A kerámia ellenálló nem csak a sérüléseknek, de magas a hőállóképessége is. A legvékonyabb kerámia felület 3 mm vastagságú.

A kőből készült munkalap is megér egy említést, még akkor is, ha nem a legkedveltebb anyag a konyhában. Ha természetes kő, akkor mindenképp a gránit vagy a kvarc, mert szilárdak.

Az üvegből készült munkalapok inkább a dizájn miatt keresettek, ugyanis bármilyen motívummal kaphatók és még világítással is kombinálhatók. Az üveg kb. 10 mm, ellenálló és hőálló. Egyszerűen tisztítható, üvegfelületek tisztítására alkalmas szerekkel.

Az Ön munkalapja milyen anyagból készült? Mi áll Önhöz közelebb a laminált, vagy az üveg?

Related posts

Kárpitozott panelek az interiőrben

Ökologikus konyha

Szeressen bele a párizsi stílusba és a francia bútorokba