Hogyan készítsük fel a kerti bútorokat a télre?

A kertben való kellemes üldögélések az ősz beköszöntével véget érnek. Ilyenkor gondoskodnunk kell a kerti bútorok télre való felkészítéséről. Bár ezek a bútorok olyan anyagokból készülnek, amelyek nem szorulnak komolyabb karbantartásra, némi odafigyelést mégis igényelnek. Hogyan készjtsük fel a kerti bútorokat a télre?

1.1 Fa kerti bútor

1.2 Rattan bútorok

1.3 Műanyag és fém kerti bútorok

1.1 Fa kerti bútor

Azoknak a fából készült kerti bútoroknak, melyeknek akár több évig is ki kell bírniuk a természet viszontagságait, mindenképp tartós fából kell készülniük. Erre a célra leggyakrabban teakfát vagy akácot használnak, azaz egzotikus vagy kemény fát, amelynek legfontosabb tulajdonsága a tartósság és a rugalmasság. Mindenesetre a fa rendszeres ápolást igényel. A szezon alatt tisztítsa meg a bútorokat szappanos vízzel átitatott nedves törlővel. A fa hajlamos a penészedésre, ezért a szezon elején és végén alaposabban kell megtisztítania.

Ehhez használhat kefét és fára való tisztítószert vagy mosószeres vizet. Miután megmosta a bútorokat, hagyja őket teljesen megszáradni. Ezután a száraz bútorokat olajjal vagy fafestékkel kell bevonni. Ha a fán sérülések, horzsolások vagy karcolások vannak, akkor kezelje azt csiszolópapírral, olajjal, festékkel vagy impregnáló szerrel. Természetesen, amennyiben lehetősége van rá, a bútorokat elhelyezheti a pincébe vagy akár a belső teraszra is télére. Azok a helyek is jók a kerti bútorok tárolására, ahol a hőmérséklet nem esik fagypont alá. Ha mégis ilyen körülmények közt kell kint maradnia a bútoroknak, mindenképp fedje le azokat megfelelően. Vagy is úgy, hogy a bútorokat ne érje közvetlenül a víz és a hó. Erre a célra ne használjon műanyag zsákokat és légmentesen záró termékeket, mert ezek az anyagok előidézhetik a penész megjelenését.

Kerti nyugágy Era (meranti)

1.2 Rattan bútorok

A mesterséges rattan ideális anyag a kerti bútorokhoz, mert tartós, szín és formatartó, és nagyon könnyen karbantartható. Csak törölje le nedves kendővel és takarja le ponyvával. A mesterséges rattan legnagyobb előnye a fagyállóság. Jól bírja a nulla fok alatti hőmérsékletet. Így egész télére kint lehet hagyni.

Kerti szett Stars

Kerti bútorok készülnek természetes rattan anyagból is, amelyek viszont érzékenyek a napfényre és a nedvességre. Ezért nem tanácsos kint hagyni egész nap a tűző napon vagy az esőben. Bár a rattan olajjal van kezelve a gyértés során, de ezt a műveletet rendszeresen meg kell ismételni, vagyis rendszeresen erre a célra szánt olajjal kell kezelni. A hideg időszak előtt a bútort tisztítsa meg nedves kendővel. Amennyiben szükséges, kezelje le olajjal. A természetes rattan anyagból készült kerti bútorokat érdemes tető alatt vagy a pincében tartani.

Hinta háló Elena (szürke + fehér)

1.3 Műanyag és fém kerti bútorok

A műanyag kerti bútorok általában a legolcsóbbak, de legkevésbé ellenállóak a napfénnyel szemben. A bútor hamar elveszíti a színét és rugalmasságát, valamint könnyen megreped, ha nem védi a naptól. Természetesen vannak speciális készítmények, amelyek, legalkalmasabbak a műanyag bútorok ápolására. A tél beállta előtt tisztítsa meg a bútorokat, és tegye el őket. Ezen bútorok tárolására a legideálisabb hely a pince. Semmiképp sem szabad őket fűtött helyiségben, vagy fagyban tárolni.

A fém és öntöttvas bútorok gondozása valószínűleg a legkevésbé igényes. Mindössze annyit kell tennie, hogy mossa le, szárítsa meg őket. Ha szükséges, ellenőrizz le, hogy nem alakult ki valahol rozsdásodás a terméken. Amennyiben igen, azokat a részeket kezelje le rozsdásodás ellenni készítménnyel. A nem összeszerelt és korróziónak nem kitett fémbútorok még télen is békésen kint maradhatnak.

Milyen kerti bútorok vannak az otthonában? Hogyan készíti fel őket a télre?

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival 😊

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás