6 hasznos tipp, mi alapján válasszunk étkezőasztalt

Manapság egyre kevesebb az olyan étkező, melyre egy teljes helység van kialakítva. Leggyakrabban a konyhával van összevonva, viszont ha a tér elég tágas, megengedheti magának a nagy étkezőasztalt is. Kisebb lakásokban értékelni fogja a kisebb, praktikus, illetve szétnyitható étkezőasztalt.

1.1 Az étkezőasztal elhelyezése

1.2 Az étkezőasztal mérete

1.3 Az asztal alakja

1.4 Az étkezőasztal anyaga

1.5 Széthúzható étkezőasztal

1.6 Étkezőszékek

1.1 Az étkezőasztal elhelyezése

Az asztal elhelyezése függ a belső tér elrendelzésétől. A konyha és a nappali gyakran össze van vonva, így az étkezőasztalt elhelyezheti a konyhában és a nappaliban, vagy a két helység között. Amennyiben különálló konyhával rendelkezik a döntés egyértelmű. Természetesen figyelembe kell venni a helység méretét és annak megfelelően választani megfelelő méretű asztalt.

Étkezőasztal – Fabian

1.2 Az étkezőasztal mérete

A méretek a térbeli lehetőségektől függenek. Léteznek viszont ajánlott méretek a kényelmes terítéshez. Az asztal méretet az szerint kellene kiválasztani hány személynek fog szolgálni. A minimális asztalszélesség 80 cm, az átlagos méret az 100 cm, az optimális pedig 104 cm. Az asztal hossza a személyek számától függ, egy személynek legalább 60 cm területre van szüksége. A megfelelő asztal méret ideális esetben 4 fő részére 80 x 120, kör asztal esetében legalább 100 cm átmérőjű.

Étkezőasztal Rico (4 fő részére)

1.3 Az asztal alakja

Az asztal alakja alapvetően ízlés kérdése, de szintén a szoba elrendezésétől és méretétől is függ. A klasszikus egy téglalap alakú asztal, amelyet sarokba, a falhoz és a szoba közepére lehet helyezni. Ezen felül kevesebb helyigényt jelent, mint a kerek asztal. A négyzet alakú különösen alkalmas kisebb étkezőkhöz vagy konyhákhoz. Az utolsó lehetőség egy ovális asztal, ami szinte annyi helyet foglal el, mint egy téglalap alakú asztal.

Étkezőasztal Shenna 2 (fehér) (6-8 fő részére)

1.4 Az étkezőasztal anyaga

Az asztallap általában fa, üveg, műanyag vagy laminált. A tömör fa az egyik legnépszerűbb anyag, elegendő, ha lakkozott vagy olajjal impregnált, hogy megőrizze megjelenését és hosszú élettartamát. A laminált olcsóbb és nem kevésbé népszerű. Az áron kívül az anyag által kínált számos szín és minta is vonzó. Az üveglap eleganciát kölcsönöz a belső terekhez, a műanyag elemek könnyűek és különféle kivitelben kaphatók.

Étkező Bawaria 1

1.5 Széthúzható étkezőasztal

Amennyiben 4 tagú családról van szó, de időnként jól jönne több ülőhely, vagy több helyre van szüksége a tálaláshoz, mindkét esetben kiváló megoldás a széthúzható asztal. Normál körülmények között nem fog felseleges helyet foglalni, de szükség esetén könnyen kibővíthető. Az elhelyezéskor számoljuknk az asztal szétnyitott, tehát maximális méretével.

Étkezőasztal Hamstreet (8 személyes)

1.6 Étkezőszékek

Az étkezőszékeknek összhangban kell lenniük az étkezőasztallal. Az egyik lehetőség a teljes étkezőszett, azaz egy asztal és székek megvásárlása, vagy az asztal kiegészítése székekkel ugyanabból a modellből. A második lehetőség az ízlés szerint külön választani, hogy azok ne csak az étkezőasztalhoz, hanem a kiegészítők stílusához is illeszkedjenek.

Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Szőnyeg – Meleg érzést ad otthona minden helyiségébe.
  • Polc. Praktikus segítőtárs a dolgok tárolásához.
  • Vitrin. Egy gyönyörű üveg vitrin minden nappalit, de akár a konyhát is megszépíti.
  • Étkezőszék – az étkezőasztal elengedhetetlen része.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival! 🙂

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás