Szeretne környezetbarát háztartást?

A természeti erőforrások megőrzése és a természethez való felelőségteljes hozzáállás mindig kényes téma lesz. Sok ember próbál környezettudatosan élni, ezzel is segítve a bolygónkat. A környezetbarát otthon kialakítása az ön hozzáállásától függ. Amíg betart néhány alapelvet, addig nemcsak a természetet kímélheti meg, de pénzt is spórolhat.

1.1 Energiatakarékosság

1.2 Csak szükség esetén használja a lámpákat

1.3 A víz luxus

1.4 Természetes anyagok

1.5 Környezetbarát tisztítószerek

1.6 Szelektáljon és hasznosítson újra

1.1 Energiatakarékosság


https://pixabay.com/en/echo-ecology-green-grass-prato-1966360/

Ma már nem tudjuk elképzelni az életünket áram nélkül, viszont sokszor felelőtlenül bánunk annak használatával. A hűtőszekrény, fagyasztó, TV, számítógép, elektromos tűzhely, okostelefonok, táblagépek és sok más eszköz működése megoldhatatlan áram nélkül. Az otthoni elektronikus berendezések azonban akkor is áramot használnak el, ha közvetlenül nem használja őket senki, ún. készenléti módban vannak. Az áramköltségek lefaragása érdekében húzza ki az elektronikai berendezéseket a konnektorból, vagy használjon kapcsolóval ellátott hosszabbítót. Ezáltal megspórolhat néhány forintot.

© pixabay.com

Főzésnél és sütésnél használja fel a maradékhőt, vagyis valamivel korábban kapcsolja ki a sütőjét vagy a tűzhelyét. Természetesen célszerű az A+ és A++ energiaosztályú készülékekre összpontosítani. A mosogatógépet csak akkor kapcsolja be, ha az megtelik, ugyanez érvényes a mosásra is. Ebben az esetben a víz megtakarítására is gondolni kell, melyből egyre kevesebb van a Földön.

© pixabay.com

1.2 Csak szükség esetén használja a lámpákat

Az áram jelentős részét világításra fordítjuk. Itt is jelentős megtakarításokra tehet szert, ha LED-izzókat és fénycsöveket használ. Bár ezen termékek vásárlása során nagyobb kiadásokkal kell számolnia, mint a hagyományos izzók esetében, de ezért cserébe energiát takaríthat meg, és a termékek élettartama is lényegesen hosszabb. Természetesen, amikor szükség van rá, mindenképp használja lámpáit, világítóeszközeit. Hozza ki a legtöbbet a nappali fényből, engedje azt be az otthonába. A világítást mindig ott használja, ahol szükséges. Mielőtt elmegy otthonról, ellenőrizze, hogy mindenhol lekapcsolta-e a világítást.

© pixabay.com

1.3 A víz luxus

Sokak számára teljesen egyértelmű, hogy az ivóvízkészletek kimeríthetetlenek. Kevesen tudják, hogy ez nem pontosan így van. A vízkészleteinket mi magunk is szennyezzük. A mosogatógép használata segít Önnek a víz megtakarításában. A legtakarékosabb mosogatógépek a kézzel történő mosogatás során elfogyasztott víz 1/5-t használják el. Ha Önnek nincs mosogatógépe az otthonában, akkor a piszkos edényeket áztassa be a mosogatóba, majd mossa meg és öblítse le őket tiszta vízzel.

© pixabay.com

A vízfogyasztás csökkentésében nagy segítség, ha fürdés helyett a zuhanyozást választja, fogmosás közben pedig elzárja a csapot. Amennyiben észreveszi, hogy otthonában csepeg a vízcsap, vagy a WC-ben, fürdőszobában állandóan folyik a víz, a lehető leghamarabb próbálja orvosolni ezeket a meghibásodásokat.

1.4 Természetes anyagok

A környezetbarát háztartásokba jobban illenek a természetes anyagból készült bútorok, berendezések, mint a szintetikus vagy műanyagból készültek. Első lépésként válasszon fából készült bútorokat, hajópadlót, fából készült burkolólapokat. A fakitermelés környezetkímélőbb, mint a nem megújuló energiaforrások kitermelése vagy a műanyaggyártás.  Ezenkívül a fa teljes mértékben újrahasznosítható. A textíliák kiválasztása esetében is válasszon természetes anyagokat, mint például a gyapjút vagy a kendert.

1.5 Környezetbarát tisztítószerek

Manapság már beszerezhetőek a környezetbarát tisztítószerek. Minden hagyományos tisztítószer helyettesíthető környezetkímélőbb változattal. Ha teljesen biztosra akar menni, és még véletlenül sem szeretne olyan tisztítószert használni, amivel szennyezi a környezetet, akkor készítse el otthon a saját környezetbarát tisztítószerét. A következő alapanyagokra lesz szüksége: citromlé, szódabikarbóna és ecet. Néhány hasznos tippet találhat a blogunkon ebben a témában. A házilag előállított tisztítószerek legnagyobb előnye amellett, hogy környezetkímélőek, sok esetben hatékonyabbak a megvásárolt termékeknél, előállításuk pedig nagyon olcsó.

© pixabay.com

1.6 Szelektáljon és hasznosítson újra

A környezetbarát háztartásban a legfontosabb feladat a hulladék szelektálása és újrahasznosítása. A keletkezett hulladék mennyisége évről-évre növekszik, és egyre nehezebb feladat annak megsemmisítése. A hulladék szelektálásával elkülöníti azokat az anyagokat, amelyeket még újra lehet hasznosítani azoktól, amelyek a hulladéklerakó telepre kerülnek. Szelektálnia kellene legalább a papírt, műanyagot és az üveget. Magától értetődő, hogy az akkumulátorok, elemek, elektronikus eszközök, a motorolaj és más egyéb veszélyes hulladékok a gyűjtőudvarokba, vagy az azok számára kijelölt helyekre kerülnek és nem a kommunális hulladékok közzé. 

© pixabay.com

Ha lehetősége van komposztálásra, mindenképpen használja ki

A természetes hulladék egyértelműen nem tartozik a hulladéklerakóba. A természetes hulladék komposztálása után, nagyon jó minőségű humuszt kaphat. Ezenkívül sok feleslegesnek hitt dolog felhasználható valami hasznos és egyedi tárgy elkészítésére. Mielőtt végleg kidobna valamit, előtte nézzen szét a világhálón, hátha talál valamilyen kreatív ötletet.

© pixabay.com

Az Ön háztartása környezetbarát? Ön hogyan igyekszik környezettudatosan gazdálkodni a természeti erőforrásokkal?

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás