Ön ünnepli a Halloween-t? Faragjon tököt

A Mindenszentek keresztény ünnep előtti napon, október utolsó napján az angolszász országokban ünneplik a Halloween népünnepélyét. Az ünnep nevét az angol „ALL – HALLOWS – EVE”, azaz „Mindenszentek estéje” lerövidítésével hozták létre. A gyerekek ijesztő jelmezekbe öltöznek, házról-házra járnak, és édességet kérnek. A Halloween talán leghíresebb szimbóluma egy faragott tök, aminek a belsejében egy gyertya ég. Ezt a tököt jack – o – lámpásnak hívják. Ez azonban nem hagyományos ünnep Magyaroszágon.

A magyar hagyományban a Halottak napját „ünnepeljük”, ami több, mint ezeréves múltra tekint vissza. Bár egyes teológusok szerint a halottakkal való kapcsolatunk kultúrája hanyatlóban van, mégis létezik egyféle tudatosság arról, hogy a halottak az életünkhöz tartoznak. Szokásaink szerint felkeressük a családi sírokat a temetőkben, gyertyákat gyújtunk az elhunytakért. Általában az ateisták is gondolnak erre a cselekedetre.

1.1. Mi az a Halloween?

1.2 Vannak más tréfák is, amelyek az énekléssel kapcsolatosak, de ezek nálunk nem terjedtek el

1.1. Mi az a Halloween?

A Halloween szokásai Írországban a Mindenszentek ünnepének szokásai alapján alakultak ki. Ezeket a szokásokat Rómából vitték be Írországba. Támaszkodnak azeredeti zsidó hagyományra, amikor is előző este ünnepeltek, mert a zsidók az az előző naplementekor kezdték számolni az új napot. Az emigránsok a 19. században magukkal vitték az Amerikai Egyesült Államokba ezt az ünnept. A nyugati kultúra terjeszkedésével lassan más országok is átvették a halloweeni szokásokat.

1.2 Vannak más tréfák is, amelyek az énekléssel kapcsolatosak, de ezek nálunk nem terjedtek el

Az esemény mondókája a „Trükk vagy csemege”, szabad fordításban „édesség vagy vicc”. A magyar hagyományban azonban ez a mondóka és ez a szokás nem terjedt el. Amerikában szokássá vált, hogy ilyenkor befestik az autókat és az ajtókat, vagy fogkrémmel kenik be a kilincseket. Nem hiányoznak a boszorkány a szellem és a bagoly állarcok sem.

A Halloween jelegzetes színei a fekete és a narancssárga. Ön is helyezett már el faragott tököt a ház előtt vagy az előszobában?

A hokkaido sütőtököket szinte bármivel díszítheti. Fesse le őket különböző színekkel. A tök szárát díszítse tarka, fényes flitterekkel. Karácsonyi süteményformákkal különböző formákat vághat ki a tökből.

A tökből készült dekorációnak nem feltétlenül kell ijesztőnek lennie. Vágja le a tök tetejét, a belsejéből szedje ki a magokat, majd töltse meg a tököt jéggel, és helyezze bele az üvegeket. Esti iszogatásnál nagyon jól mutat az asztalon. De akár csokoládé fondüt és készíthet belőle. Kifogyott az ötletekből? Készítsen sötétben foszforeszkáló díszt a tökből.

Azokon a napokon, amikor a halottak feltámadnak a sírjukból, akár új, stílusosan koporsóvá formált bútorok beszerzésére is ösztönözhetik. Bár egy ilyen ágy a hálószobában morbidnak tűnhet, vannak emberek, akik hosszú évek óta alszanak bennük, és nem cserélnék le azt más ágyra. Egy német szálloda kínál koporsóban való alvási lehetőséget.

Bryan Schoening, amerikai asztalos koporsó formájú asztalokat, éjjeliszekrényeket, polcokat, valamint ékszerdobozokat gyárt. Alkotásai összetéveszthetetlenek.

Ön ünnepli a Halloweent?

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival 😊

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás