Milyen fény való a hálószobába?

A rosszul beállított fények a hálószobában kellemetlenné teheti az életét. A legelterjedtebb megoldás az, amikor a hálószobában lévő lámpa kapcsolója az ajtó melletti falon van. Ezt biztosan Ön is ismeri. Kint más sötét, az óra mutatója már elütötte az éjfélt, így Ön lefekvéshez készülődik. A meggyújtja a lámpát a falon lévő kapcsolóval, majd elmegy az ágyhoz, ahol felkapcsolja az éjjeli lámpát. Ezután visszamegy az ajtóhoz, hogy lekapcsolja az előbbiekben meggyújtott lámpát. Ezt követően végre bekehet az ágyába. Ugyanakkor kihagyhatja az előző folyamatot, és sötétben tapogatódzva eljuthat az ágyig. Ebben az esetben azonban fennáll a veszélye annak, hogy belerúg az ágyba, vagy megüti a sípcsontját. Önöknél is hasonló a helyzet? Nézze meg, hogyan lehet orvosolni ezt a problémát.

Hogyan válasszunk minőségi hálószoba világítást?

A hálószoba megvilágítása attól függ, hogy az hogyan van berendezve. Ha a szobában csak ágy van és éjjeliszekrények, akkor nem lesz szükség fő világításra. Elég, ha éjjelilámpákat helyez el az ágy mellett, amiket az ajtó melletti kapcsolóval tud vezérelni. Amennyiben a hálószobában szekrény vagy más tárolóhely is van, akkor azokat jól meg kell világítani. Erre a célra elég egy normál vagy energiatakarékos, 100-150 W teljesítményű izzó.

Természetesen megoldható a szekrényekbe való beépített világítás is, ebben az esetben azonban figyelembe kell venni a tűzvédelmi előírásokat. A konnektorokat, kábeleket megfelelően kell izolálni, valamint minden felhasznált terméket ellenőrizni és hitelesíteni kell, mielőtt azokat beépíti.

A hálószobában semmi esetre se használjon LED fényforrásokat, irányított fényeket, díszítő világító láncokat, valamint LED-csíkokat sem. Ezek ugyanis kék komponenst tartalmaznak, amely korlátozza a melatonin termelést. Ez az anyag segíti a szervezetet az alvásra való felkészülésben. Amennyiben mégis ilyen fényeket használ, mindenképp válasszon olyat, amelyek sárga, vagyis meleg fényt bocsájtanak ki.

A világításnak kellemes nyugtató légkört kell teremtenie a hálószobában. Ezt a meleg, fehér színű (2500-2700 Kelvin) kompakt fénycsövek garantálják. A meghitt hangulatot a gyengébb fények teszik teljessé.

Ha Ön éjszakánként gyakran látogatja meg az illemhelységet, vagy zárt redőnyök mellett alszik, értékelni fogja a sötétben a mozgásérzékelővel ellátott tájékozódási fényt.

A mennyezeti lámpa fénye nem lehet vakító

A hálószoba fő fényforrása nem lehet erős. A helyiség általános tájolásához központi világítást használnak. Alkalmasak a nagy, alacsony fényerőjű lámpatestek, amelyek életlen és kellemes fényt bocsájtanak ki. Ha a hálószobájában magas a mennyezet van, akkor akár pazar csillárokat is megengedhet magának. Egyébként a mennyezeti lámpák jobban illenek a térben, ugyanis azok optikailag megnövelik a teret. Mindenképp előnyös, hogy ha a hálószoba fő világítását biztosító lámpa kapcsolója az ágy mellett helyezkedik el. Vagy szerezzen be távirányítóval működtetett lámpát ill. égőt. A távirányítónak köszönhetően egyszerűen és kényelmesen növelheti vagy csökkentheti a fényerőt.

Éjjeli lámpák – az olvasás megengedett

A lámpáknak kellemes vizuális kényelmet kell garantálniuk az olvasáshoz, még akkor is, ha Ön megváltoztatja a testhelyzetét. A lámpa lehetőleg legyen állítható, ennek köszönhetően ugyanis ott világít, ahol Önnek épp szüksége van rá.

Az alvó partnerünket sem szabad megzavarni az éles fényekkel. Ezért a lámpa árnyékolója semmikép sem lehet átlátszó, valamint minden oldalról teljesen takarnia kell az izzót. Az éjjelilámpák állhatnak az éjjeliszekrényen, vagy beépíthetőek a fejtámlába is. Ugyanakkor a falhoz is rögzíthetőek, viszont ügyelnie kell rá, hogy az nem legyen közvetlenül az Ön feje felett.

Sminkasztal világítás a tökéletes smink érdekében

A nappali fény a legjobb a sminkasztal megvilágításához, mert nem torzítja a képet. Ezért válasszon teljes spektrumú vagy a lehető megmagasabb Ra izzókat (a minimális érték Ra 80). A fénynek nem közvetlenül a tükörre kell esnie, hanem az asztalnál ülő személyre. A legideálisabb, ha a tükör mindkét oldalán két lineáris izzó világít.

A világításhoz használjon halogén vagy kompakt izzót. A LED szalagok vagy LED izzók is alkalmasak. Válassza ki az Önnek megfelelő fényforrást. A hideg fény előnyösebb.

Dekoratív világítás a meghitt hangulat megidézésében

A dekoratív világítás romantikus hangulatot teremt a hálószobában. Használhat különböző dekoratív asztali lámpákat, fényfestményeket vagy láncokat különböző színű fényekkel. A láncokat tekerje a fejtámlára vagy az ágy mellett elhelyezett ágakra, vagy bárhová, ahová csak szeretné. Néhány ágy beépített dekoratív lámpával rendelkezik.

Ön használ dekoratív fényt a hálószobájában vagy feleslegesnek tartja? Ossza meg véleményét más olvasókkal a megjegyzés rovatban.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival 😊

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás