Ön tudja hogyan kell helyesen szelektálni az otthoni hulladékot?

Egyre gyakrabban hallunk a hulladékszelektálásról, viszont még mindig sokan nem tudják, hogyan kell helyesen szelektálni. A hulladék szelektálásával jelentősen csökkenthető a vegyes háztartási hulladék mennyisége, amelyet a hulladéklerakókba szállítanak és semmilyen módon nem hasznosítanak újra.

Szokjon hozzá a hulladék szeparálásához

A legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás, ha mindent egy szemétkosárba dob. Viszont a hulladék nagy része újrahasznosítható, ezáltal mind természeti mind energiaforrásokat takaríthatunk meg.

Amikor kicsomagolja a megvásárolt termékeket, vagy kicsomagolja az új bútort, biztosan azt fogja tapasztalni, hogy kartondoboz, műanyag csomagolás, polisztirol van maga körül. Mindezek az elemek újrahasznosíthatóak. Ezek helyes szelektálásával nem telik meg olyan hamar vegyes háztartási hulladékra szánt szemétkosara sem. Ha alaposan válogat, azt fogja tapasztalni, hogy lényegesen kevesebb olyan hulladékot termel, ami a hulladéklerakóban végzi. Próbáljon minél jobban szelektálni. Ha például vesz egy üveges üdítőt, aminek a zárófedele fémből van, akkor az üveg a zöld tartályba kerül, míg a fém a pirosba. Ha Ön fizet azért, hogy a családi házától hetente elszállítsák a hulladékot, akkor áttérhet a kéthetes ciklusra és megtakaríthat néhány forintot.

Műanyag

A műanyag tárolók sárga színűek, és a következő hulladékok tartoznak bele:

  • PET: műanyag palackok, kozmetikai csomagolások, élelmiszer csomagolások
  • PE, LDPE, HDPE – műanyag zacskók és színes tasakok, színes átlátszó fóliák, mosószer csomagolás
  • PVC: minden ezzel a címkével ellátott termék, műanyag bútor, csomagolások, játékok, szerelőcsövek
  • PS, EPS: polisztirol, egyszer használatos polisztirol edények
  • PP: csomagolás joghortukhoz és más hasonló élelmiszerekhez

A palackokat és a dobozokat össze kell nyomni a helytakarékosság érdekében. A műanyag tárolóba sokszor bedobják az úgynevezett Tetra pak csomagolást is, ami sok esetben helyes. A tetra pak több rétegből áll, és nem csak műanyagot tartalmaz. Ezért egyes városokban és falvakban ezeket a csomagolásokat külön gyűjtik. Az ezzel kapcsolatos információkat a városi hivataloknak, illetve a falvak vezetésének kell közre tennie. Ami viszont biztosan nem tartozik a műanyagok közé, az olajokkal, vegyszerekkel, zsírral beszennyezett csomagoló anyagok.

Papír

A kék tárolóba kartonpapírt, papírcsomagolásokat, szórólapokat, újságokat, irodai papírt dobunk. Nem tartozik ide a tetra pak és a kombinált csomagolás (alumíniumpapír, fólia.) Úgyszintén nem tartozik ide zsíros, szennyezett papírcsomagolás sem.

Üveg

Az üveg szelektálására használt konténer zöld színű. Ide tartoznak az üvegpalackok, üvegpoharak, és az üvegtáblák. Semmi esetre sem dobja a zöld tárolóba a szennyezett üvegeket (főleg, amik homokkal vagy földdel vannak szennyezve), izzókat, porcelánt, kerámiát és más anyagokkal kombinált (fém huzal) üvegeket, műszaki üvegeket és visszacserélhető palackokat.

Biohulladék

Amennyiben kertes házban él, mindenképp jól jön a komposztálló. Amellett, hogy ilyen módon szabadul meg a szerves hulladéktól, jó minőségű trágyát tud előállítani. A barna biohulladék-tárolóba füvet, faleveleket, virágokat, vékony ágakat, kávét, teát, gyümölcsöket és más biohulladékot dobálhat. Semmi esetre se dobja ide a hamut, ürüléket, tojáshéjat és ételmaradékot.

Fém

A piros színű tárolóba dobjuk a különböző fémhulladékokat (konzervdobozokat, üdítős dobozokat, alufóliát. Nem tartozik ide a szennyezett fémcsomagolás, a kombinált fémcsomagolás (kávé, fogkrém stb.) és veszélyes kémiai anyagokat tartalmazó csomagolások sem.

Ön szelektálja a hulladékot, vagy mindent egy vegyes tárolóba dob? Van otthon komposztja?

Tetszett a cikk? Ossza meg barátaival 😊

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás