Ismeri az izzók csomagolásán szerepelő adatokat?

Akár klasszikus, akár LED izzókat vásárol, a csomagoláson nagyon fontos információkat talál.

Ismernie kell a foglalat típusát, illetve a menet típusát, ezenkívül fontosok a fényerőséggel, a fogyasztással és a fényárammal kapcsolatos információk is. Ön tudja, hogy pontosan mit jelentenek ezek a paraméterek?

Foglalat, menet

A különböző világítótestek különböző foglalatokkal vannak ellátva, ezért mindenképp tudnia kell, hogy az izzónak milyen menettel kell rendelkeznie, hogy kompatibilis legyen a választott világítótesttel. Ezeket az információkat természetesen minden világítótest és minden izzó csomagolásán fel kell tüntetni. A leggyakrabban használt foglalatok az E14 és E27, amelyek a legtöbb fal-és mennyezeti lámpához vagy csillárhoz is illeszkednek. A spot lámpákhoz általában GU5.3 jelzésű alap szükséges. A G4. G5 és G13 foglalatokat fluoreszkáló lámpákhoz használják.

© pixabay.com

Fényáram és energiafelhasználás

A fényáram olyan fizikai mennyiség, amely kifejezi az 1 másodperc időtartam alatti sugárzott fény energiáját. A fényenergiát a szem különböző hullámhosszokra való érzékenysége alapján értékelik. A fényáramot lumenban mérik. A klasszikus 40 wattos izzó 400-450 lm, a 40 wattos halogén izzó 550-650 lm, a 20 wattos izzó 1200-1300 lm és a 6 wattos LED izzó 550-700 lumennal rendelkezik. Ha klasszikus tulajdonságokkal rendelkező izzót keres, mindenképp a fényáramból kell kiindulnia. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 40 wattos izzónak, amely 400 lumennel rendelkezik, egy 5 wattos LED izzó felel meg. A lumen/W a következőképen néz ki az egyes izzók esetében: LED izzó, 80 lm/W, a klasszikus volfrám izzó 10 lm/1W.

© pixabay.com

Fogyasztás

A fogyasztás egy fizikai egység, amely watt-ban fejezi ki az energiafogyasztást. Ez azt jelenti, hogy egy 40 W-os izzó egy óra alatt 40 W energiát fogyaszt el. A LED izzók ezért gazdaságosabbak a hagyományos izzókhoz képest. A csomagoláson érdemes ellenőrizni az energiahatékonysági osztályozást. Az A osztály mindig a leggazdaságosabb.

© pixabay.com

Az izzók élettartama

Az izzó hatékonysága és takarékossága összefügg annak élettartamával is. Az izzó élettartama is fel van tüntetve a csomagoláson található matricán. A klasszikus izzó élettartama kb. 1000 óra. A LED-izzók ezzel szemben 30-50000 óra élettartammal rendelkeznek. Tehát egyértelmű, hogy miért előnyösebbek a LED izzók, hagyományos társaikkal szemben. Összehasonlításként megemlíthetjük a halogén izzók élettartamát is, amely 2000 óra. A fénycsövek élettartama 6000-12000 óra.

© pixabay.com

Az izzó színe

Az izzó színhőmérséklete is fontos paraméter, és kifejezi a fehér fény spektrumát. Bizonyos színek hőt sugároznak, amelyet egy fekete test bocsájt ki és amely a következő fokra van felmelegítve. A nappali fény értéke 5000-6000 K. Az izzók csomagolásán megtalálja a Kelvin számát is, így választhat a fehér fény spektrumaiból:

  • 2 500 – 2 900 K – mäkké biele
  • 3 000 – 3 400 K – teplé biele
  • 3 500 – 3 900 K – neutrálna biela
  • 4 000 – 4 900 K – chladná biela
  • 5 000 – 5 700 K – denné biele
© pixabay.com

Ön melyik paramétereket figyeli a csomagolásokon? A gazdaságosabb LED izzókat, fénycsöveket, halogén izzókat vagy hagyományos izzókat vásárol?

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás