Hogyan válasszuk ki a megfelelő színű szőnyeget?

Legyen fényűző. Növelje a szoba hangulatát, ugyanakkor ne legyen unalmas, viszont legyen kényelmes. Nem biztos a mintában? Ezek az elvárások megnehezítik a döntést a megfelelő színű szőnyeg kiválasztásánál. Ha Ön nem tud dönteni, akkor olvassa el tanácsainkat arról, mi alapján érdemes kiválasztani a megfelelő színű szőnyeget, ami majd növeli hangulatát és szebbé teszi azt. Milyen szőnyeget választana szívesen?

1.1 A semleges színek mindig jó döntésnek bizonyulnak

1.2 Sötét és mintás szőnyegek

1.3 Világos szőnyeg a hálószobához

1.4 Mintás szőnyeg

1.1 A semleges színek mindig jó döntésnek bizonyulnak

Szőnyeg 133×190 cm Loreal

Tízből nyolc belsőépítész biztosan a semleges színű szőnyegek használatát javasolja. A szürke, barna, fehér szín nem okozhat csalódást. A semleges szín előnye, hogy bármilyen bútorhoz és dekorációhoz jól illik. Ha egy idő után úgy dönt, hogy lecseréli a bútorokat, a szőnyeg megmaradhat, és továbbri is használhatja.

Szőnyeg 80×150 cm Tallia

1.2 Sötét és mintás szőnyegek

A sötét és mintás szőnyegek főleg olyan helyeken mutatnak jól, ahol sok időt töltenek a emberek, mint pl. nagyobb szobákban, nappaliban, de akár  egy nagyobb konyhában is. Ezeken a szőnyegeken nem jelennek gyorsan a kopás és a szennyeződések jelei. Kisgyermekes családoknál, vagy olyan otthonokban, ahol háziállatok is vannak, tökéletes megoldás.

Szőnyeg 80×150 cm Lema

1.3 Világos szőnyeg a hálószobához

A világos színű szőnyeg olyan háloszobákba illik a legjobban, ahol sok fény árad be az ablakokon keresztül. A szőnyeg így optikailag növeli a teret, szellős, tágas hatást ér el. A vonzó világos árnyalatok közé tartozik a fehér, a krém, a szürkésbarna taupe, a homok vagy az ezüst szín.

Szőnyeg 180×270 cm Marion Typ 2

Szürke

A szürke színű szőnyeg ma is a legnépszerűbb szőnyegek közé tartozik. Mivel a szürke semleges szín, ezért az otthon minden részében használható. A minimalista bútorok, a fából készült dekorációk nagyon jól illenek ehhez a színhez. A szürke jól kombinálható szinte az összes színárnyalattal. A sárga, sötétkék, fehér vagy az élénkpiros színnel bájos kontrasztot teremt.

Szőnyeg 170×240 cm Villo

Piros

A vörös szín sugárzóan és energikusan, vagy éppen ellenkezőleg, melegen és romantikusan hathat. A lágyabb színárnyalatoban kiemelkedik a neutrális színű padló és falak között. Célját elsősorban a gyerekszobában fogja elérni, ahol a ösztönözni fogja a gyerekek kreativitását, játékosságát.

Zöld

A világosabb árnyalatú züld szőnyeg energikusságot és frisseséget közvetít. A smaragdzöld, a sötétzöld vagy a fű árnyalata nyugtatóan hat. A zöld szín nyugtató hatású és serkenti az észlelőképességünket. Ezért a zöld szőnyeg ideális a nappaliban, a háloszobában és a gyerekszobában. Jól kombinálható a fa természetes árnyalataival, de akár a fehér, rózsaszín és sötétkék színekkel is.

Barna

A barna színű puha szőnyeg akár fényűzőnek is tűnhet. Talán ez a szín rendelkezik a legtöbb árnyalattal, a földtől a bézs árnyalatain keresztül egészen a krém árnyalatait magába foglalva. Nagyon nehezen észrevehetőek rajtuk a kopás jelei. A barna szőnyeg szinte minden szobába használható.

Kék

A kék szín egyrészt megnyugtat, másrészt hidegnek és személytelennek tűnhet. A kék színnel nehéz meleg otthoni érzést kelteni. Vannak azonban olyan árnyalatai, amelyek megkönnyítik ennek a hatásnak az elérését. Válasszon semleges színű színt a falakhoz, amely kiegyensúlyozza a kék szín hidegségét. A kék szín ennek ellenére jól passzol a hálószobákhoz, a nappalikhoz és a fürdőszobákhoz.

Fekete

Létezik egy mítosz, miszerint a fekete szőnyegen látszanak legkevésbé a szennyeződések. Ez azonban csak részben igaz, ugyanis ez függ az anyagtól, a szálak magasságától és a fekete árnyalatától is. Leginkább egy világos falakkal rendelkező szobában, illetve erősebb színű bútorok között tűnik ki. A szobában dominálnia kell a természetes fénynek. Ezenkívül jó, ha több lámpa is helyet kap a térben, illetve zöld színű dekoráció, és növény is helyet kap ott.

Rózsaszín

A rózsaszínt a gyerekek, főleg a lányok szeretik. Nem ritka, hogy rózsaszín szőnyeget látunk a lányok szobáiban. Azonban, ha a rózsaszín megfelelő árnyalatát választja, akkor az illeni fog a hálószobába, nappaliba és a fürdőszobába is. A régi rózsaszín a korall és a lágyabb tónusok nagyszerű megoldásként szolgálhatnak azok számára, akik szeretik a rózsaszínt, vágynak egy ilyen szőnyegre, ugyanakkor nem szeretnék átlépni azt a bizonyos határt. Kombinálja zöld, sötétbarna, sötétlila, kék, fekete és fehér színekkel.

A fehér szőnyeg a leghajlamosabb a bepiszkolódásra. Azonban számos lehetőséget kínál a jellegzetes bútorokkal, kiegészítőkkel és dekorációkkal való kombinációkhoz. Elegánsan és fényűzően hat. Vigyázzon azonban arra, hogy a fehér szín ne domináljon a szobában. Ha sok a fehér, akkor a szoba személytelenné válik és steril benyomást fog kelteni. A fehér szőnyeg tökéletesen kombinálható mintás tapétával. Jellemző a skandináv, a provanszál, a tengerparti stílusra.

1.4 Mintás szőnyeg

Egy ilyen szőnyeg automatikusan a szoba legdominánsabb eleme lesz. Nehezen észrevehető rajta a kopás és a szennyeződés. Ideális a nappaliba, hálószobába, gyerekszobába és folyosóra. Számos minta közül választhat. Könnyen megtalálhatja a kívánt stílushoz illeszkedő szőnyeget. A szőnyeg kiválasztásakor törekedjen arra, hogy azon legfeljebb csak két árnyalat szerepeljen. A mintás szőnyeg olyan helyiségekbe alkalmas, ahol a padló és a falak semleges színűek.

Javasoljuk néhány kiegészítő vásárlását, amelyek hasznosak lehetnek az Ön számára.

  • Komód – Minden extra tárhely előnyt jelent.
  • Vitrin – Egy gyönyörű üveg vitrin minden nappalit, de akár a konyhát is megszépíti.
  • Dohányzóasztal – A nappalit el sem tudjuk képzelni dohányzóasztal nélkül.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival 🙂

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás