Tegye könnyebbé a festést! Segítünk Önnek!

Otthonának vagy irodájának festésre van szüksége? Vagy csak egy kis változásra van igénye? Aki már festett egyedül, az tudja, hogy ez nem olyan könnyű, mint amilyennek látszik. Vannak, akik inkább profi festőket bérelnek, mások pedig maguk akarják elvégezni a festést. Tanácsokat adunk Önnek, hogyan teheti a festést és a takarítást a lehető legkönnyebbé.

1.1 Ne becsülje alá a tervezést.

1.2 Előkészületek festés előtt

1.3 Kezdje a festést a mennyezettől

1.1 Ne becsülje alá a tervezést.

1.1 Ne becsülje alá a tervezést.

Látott már merész színeket a falakon egy katalógusban vagy ismerősei otthonában, és Ön is vágyott már rájuk? Mielőtt vásárolni indulna, javasoljuk, hogy kölcsönözzön vagy vásároljon egy festékmintás könyvet, amelyet hobbipiacokon vagy festékboltokban is beszerezhet. Lehet, hogy felfedez egy olyan árnyalatot, amely még jobban elvarázsolja, vagy pedig azt tapasztalja, hogy álmai színvilága nem illik annyira otthonához.

Foto: © pixabay.com

Jobb, ha a festést tavaszra vagy nyárra időzíti, mivel a festék gyorsabban szárad. Ha az év más időszakában kell festeni, ne feledje, hogy a helyiséget fűteni kell, és a ventilátor is segíthet a száradásban. A festés, a különböző átalakítások és lakásfelújítások legrosszabb része valószínűleg a takarítás. Ezért a festék vásárlásakor gondoljon arra is, hogy a bútorokat és a padlót védeni kell a szennyeződésektől. Ha véletlenül festék csöpögne a padlóra vagy a bútorokra, törölje le nedves ruhával, mielőtt a festéknek esélye lenne megszáradni.

Foto: © pixabay.com

Azt is figyelembe kell vennie, hogy a falakat először le kell-e kaparni. Ha már többször festett a múltban, a festék hamar elkezdhet leválni, és a munkája kárba veszhet. Mindenképpen kaparja le a festéket egy spatulával, legalábbis azokon a területeken, ahol a festék már hámlik, vagy ahol a festék vastagabb. A festék és a különböző ecsetek és hengerek mellett spatulát, papírszalagot és műanyag fóliát vagy kartont, valamint esetleg alapozót, tömítőanyagot vagy csiszolót is érdemes beszerezni.

1.2 Előkészületek festés előtt

Azokat a bútorokat, amelyeket ideiglenesen ki tud vinni a szobából, helyezze át máshová. A többi bútort helyezze a szoba közepére, hogy bőven legyen hely a falak mellett. Fedje le a padlót kartonnal vagy szilárdabb fóliával. A bútorokat és minden mást is le kell takarni fóliával a szobában. Használjon széles ragasztószalagot a szegélylécek, ajtókeretek, kapcsolók, konnektorok stb. leragasztásához, hogy elkerülje azok festékkel való elszíneződését. A szalag segítségével különböző mintákat és formákat is létrehozhat. Ha a mennyezet és a falak nem egyszínűre lesznek festve, ragassza le a sarkakat is.

Foto: © pixabay.com

Ezután egy spatulával kaparja le a leváló festéket a falról, és speciális festőgittel javítsa ki a falon lévő barázdákat vagy lyukakat. A falak egyenetlenségei glettel is kiegyenlíthetők, ami eltérő felületi textúrájú lehet. Söpörje le a pókhálókat, port és szennyeződéseket a falakról. Nem kell mindig alapozó festéket használnia, amikor festeni kezd. Ennek szerepe a fellazított felület szilárdítása és az nedvszívó képességének egységesítése. Akkor érdemes használni, ha a falon lévő lyukakat és egyenetlenségeket gipsszel javítja, tapétát vagy festékrétegeket távolít el. Ezt a glettelés előtt kell alkalmazni.


Foto: © pixabay.com

1.3 Kezdje a festést a mennyezettől

A festést mindig a mennyezetről kezdje. A festék a falakra is csöpöghet, és apró, beszáradt cseppeket hagyhat maga után. Ha korábban nem festette a falakat, nem jelent gondot az ilyen apró hibák eltávolítása. De ha a cseppek egy frissen festett falon maradnak, az problémát okozhat. A mennyezet festése biztosan nem egy népszerű tevékenység, de a teleszkópos markolatok segítségével ez kevésbé lesz nehéz, és nincs szükség létrára sem.

A falak festésekor kezdje egy kis, keskeny hengerrel a festést a kapcsolók, ajtókeretek, ablakkeretek stb. körül. Használjon ecsetet a sarkakhoz, zugokhoz és olyan területekhez, melyek esetében a henger túl széles. Ezután egy szélesebb hengerrel fesse be az egész falfelületet. Ügyeljen arra, hogy a festék egyenletesen legyen felhordva, és a fehér foltok elkerülése érdekében a festékcsíkok kövessék egymást. Az egyenetlen és műanyag felületeknél fokozottan ügyelnie kell arra, hogy a festék mindenhová eljusson és egyenletesen terüljön el.

Foto: © pixabay.com

Szokása, hogy saját maga festi a lakását, vagy inkább szakembereket hív? Milyen színűek a falak a nappaliban? A klasszikus fehéret vagy valami merészebbet kedveli?

Tetszik ez a cikk? Ossza meg barátaival 🙂

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás