A MEGFELELŐ VILÁGÍTÁS CSODÁKRA KÉPES BELTÉRBEN! HOGYAN VÁLASSZUK KI A LEGJOBBAT?

Az ember életkedvét erősen befolyásolja a fény. A legjobb, ha sok természetes fény áll rendelkezésre, de természetesen a mesterséges megvilágítás sem maradhat el. A mesterséges és a természetes fénynek ki kell egészítenie egymást. Minden helyiségnek más világításra van szüksége, és mi tanácsot adunk, hogyan válassza ki a megfelelőt a nappaliba, a konyhába vagy a hálószobába.

Az alap a mennyezeti világítás

Minden helyiségben kell lennie egy mennyezeti lámpának, amely fő világításként szolgál. Ez nem jelenti azt, hogy erősnek és intenzívnek kell lennie. Célszerű lágyabb fényt választani, amely a szobába szóródik és jól megvilágítja azt. A mennyezeti lámpa azonban nem lehet az egyetlen mesterséges fényforrás. Ügyeljen arra, hogy asztali, álló, spot vagy egyéb fényeket is használjon. A lámpatest kialakítása mellett azt is figyelembe kell vennie, hogy a helyiséget energiatakarékos izzókkal, halogénnel, izzólámpával, izzólámpával vagy LED-del világítja-e meg.

A nappali fényei

A mennyezeti lámpa elengedhetetlen, mely lehet egy visszafogott lámpatest vagy egy extravagáns csillár. Ez csak az Ön ízlésétől és természetesen a mennyezet magasságától függ. Ha magas a mennyezete, akkor megengedhet magának egy fényűző csillárt is, amely a szoba középpontja lesz. A nappali mennyezeti világítást más világítótestekkel is ki kell egészíteni. A nappalit a háztartás minden tagja használja, ezért megfelelő feltételeket kell teremteni az olvasáshoz, a tévénézéshez vagy egy csésze tea melletti ücsörgéshez.

Amikor tévét néz, nem szabad, hogy az legyen az egyetlen fényforrás a szobában. A tévé fénye és a sötét szoba közötti kontraszt biztosan nem lesz kellemes a szemének. Ha tévét néz, legalább egy kis asztali lámpát tartson bekapcsolva, amely kellemes, lágy fényt ad. Az állítható fényerősségű lámpák szintén jó megoldást jelentenek. A polcokon vagy vitrinekben elhelyezett LED-csíkok szintén divatosak, mivel finoman megvilágítják a helyiséget anélkül, hogy zavaróak lennének.

Ha szeret olvasni a nappaliban, vagy csak magazinokat lapozgatni, mindenképpen érdemes beszereznie egy olvasólámpát. Ezután az állólámpát az Önnek megfelelő módon beállítani A fény ne szóródjon szét túlságosan a szobában, hogy ne zavarja a család többi tagját. Ugyanakkor a lámpa fénye ne legyen túl erős, hogy a szeme ne kezdjen el túl hamar fájni.

Világítás a hálószobában

Mivel a hálószoba általában nem csak pihenésre szolgál, itt sem elégszünk meg egyetlen központi lámpával. Ha a hálószoba közepén van a mennyezeti lámpa, akkor annak az egész szobában el kell szórnia a fényt, de közvetlenül az ágy fölé helyezni nem a legjobb ötlet. Nem feltétlenül kell, hogy ilyen típusú lámpa legyen a hálószobában, használhat például fali lámpát is. Az ágyhoz általában tartozik egy éjjeliszekrény éjjeli lámpával. Amikor kikapcsolja a központi világítást, az éjjeli lámpának kell világítania, amelyet akkor kapcsol ki, amikor már kényelmesen fekszik az ágyban.

A hálószobában is van szekrény? Ezután válasszon egy nagyobb fényerősségű és fehér fényű izzót vagy LED-es lámpát a megvilágításához.

Ha ágyban szeret olvasni, akkor egy kis lámpa ajánlott, amelyet mozgatni lehet. A lámpának árnyékolóval kell rendelkeznie, benne egy izzóval, hogy pontosan irányíthassa a fényt, és ne zavarja a mellette ülő partnerét.

Ha az éjjeli lámpa csak arra szolgál, hogy az ágyba menet ne botoljon meg, elegendő egy alacsonyabb fényerősségű, fényeloszlató árnyékolóval ellátott asztali lámpa

Világítás a konyhában

A konyhában a hangsúly elsősorban a munkalap megvilágításán van. A központi világítás mellett tehát a munkalap vagy az összes munkafelület fölött LED-es spotlámpákat vagy izzókat kell használni. Ha kényes a konyhai felszerelésre, értékelni fogja a szekrények belsejében lévő fényt is, amely megkönnyíti a megfelelő hozzávalók vagy munkaeszközök megtalálását.

A konyha gyakran kapcsolódik az étkezőhöz, és az étkezőasztal felett biztosan van egy csillár. A fénynek elég erősnek kell lennie ahhoz, hogy belelásson a tányérba, de nem túl erősnek, hogy ne „húzza” a szemét.

A belső világítást a stílus alapján választja, vagy praktikus lámpatestet szeretne?

Tetszik ez a cikk? Oszd meg barátaiddal 🙂

Related posts

Kárpitozott panelek az interiőrben

Ökologikus konyha

Kárpitozott fali panelek