6 jótanács a tökéletes, pihentető alváshoz

Ha problémája van az elalvással, vagy reggelenként fáradtan ébred, bizonyára valamivel gond van. Okozhatja ezt a stressz, kényelmetlen matrac, vagy egyéb rossz szokások is. A tökéletes alváshoz megfelelő ágyra, ágrácsra és matracra van szükség. Tanácsot adunk, hogyan lehet pihentető az alvás az Ön számára is.

1.1 Megfelelő matrac

1.2 Az ágy mérete

1.3 Szabaduljon meg rossz szokásaitól

1.4 Esti rutin

1.5 Sportolás

1.6 Kellemes környezet

1. Megfelelő matrac

A kényelmes ágy és a megfelelő matrac nagyban befolyásolja az alvás minőségét. A rugós és habszivacs matracoknál a legalapvetőbb tulajdonság a keménység. Alvás közben a hátgerincnek természetes állapotban kell lennie és kellőképpen szükséges, hogy a matrac megtámassza testünket. A túl puha matracba a test „belesüpped“ és ennek a nem természetes testtartásnak a következménye lehet a csípőfájdalom és hátgerinci problémák.  Hasonló kellemetlenségeket okozhat viszont a túl kemény matrac is. A legészszerűbb kipróbálni különböző keménységű és típusú matracokat a boltokban, vagy bemutatótermekben. Az, hogy milyen keménységű matrac a legmegfelelőbb, függ a testsúlytól is. Az optimális súlyú emberek, annak érdekében, hogy meg legyen támasztva testük alvás közben is, választhatnak puhább matracot. A túlsúlyos embereknek viszont a kemény matrac felel meg leginkább. Fontos továbbá a sérülésmentes és minőségi ágyrács is.

Franciaágy 180 cm + 2 éjjeliszekrény Kami (sonoma tölgy)

2. Az ágy mérete

Alvás közben az ember változtatja helyét. Szükséges, hogy az ágy megfelelő méretekkel rendelkezzen egyaránt hosszúságban és szélességben is. Az egyszemélyes ágyak esetében a legkisebb a 80 cm -es szélesség, viszont a szélesebb fekvőterülettel semmit sem ront el, épp ellenkezőleg. franciaágyak esetében az ajánlott szélesség 180 cm, mivel két személy részére nyújt fekvőterületet. Kaphatók viszont 200 cm szélességű ágyak is, amik bizonyára kényelmesebbek és megfelelőbbek a jó alváshoz. A testmagasságához legalább 20 cm -t hozzá szükséges számítani, így kapjuk meg a számunkra optimális hosszúságot. Természetesen manapság már nem okoz gondot egyéni méretre gyártatni az ágyat.

Boxspring Franciaágy 180 cm Maryjane III (matracokkal)

3. Szabaduljon meg rossz szokásaitól

Ha problémája van az elalvással vagy éjszakánként felébred, ennek oka lehet az alkohol, koffein, vagy a dohányzás. Az, hogy a koffein élénkítő, állóképességet javító hatással rendelkezik nyilvánvaló, így kevés ember fogyasztja elalvás előtt. Néhány embernél viszont gond merülhet fel az elalvással a délutáni kávé elfogyasztása miatt is. Ezen kívül, arra is kell gondolni, hogy koffeint tartalmaz a fekete tea is, egyéb teakeverékek, csokoládé és a fájdalomcsillapítók. Annak ellenére, hogy az alkohol hatása álmosít, ne tévessze meg. Az alkoholfogyasztás alvás előtt alvászavart és ébredezést okozhat. Először tehát gond nélkül elalszik az ember, majd az éjszaka folyamán ébredezni kezd és így nem lesz pihentető az alvás. 1-2 órával alvás előtt meg kéne feledkezni a cigarettáról is. A dohányzás sem nyugtatja meg az embert, így előfordulhatnak gondok az elalvással, rémálmok vagy nehézkes reggeli ébredés. A megelelő alváshoz szükséges ezekről a szoksáokról lemondania.

4. Esti rutin

Még ha a sztereotípiát igyekszünk is elkerülni, a pihentető alvásnak viszont fontos részét képezi. A testünket fel kellene készíteni arra, hogy pihenés következik. Éppen ezért ajánlatos elkerülni a stresszt alvás előtt és nem lenne szabad dolgoznunk lefekvés előtt. Legalább 2 órával alvás előtt ne együnk, vacsorára könnyen emészthető ételek alkalmasak. A TV és a számítógép helyett olvasson könyvet, vagy relaxáljon. A legmegfelelőbb lenne ugyan abban az időben kelni és lefeküdni nap mint nap.

5.  Sportolás

Mire van szüksége még a jó alváshoz? A sport és a fizikai aktivitás segíti a jó alvást. Ilyen mozgásnál a test elfárad, de az elme kitisztul és megnyugszik. A sportolást viszont jól be kell időzíteni, ugyanis alvás előtt 2 órával már nem ajánlatos sportolni. A sport ugyanis felszabadítja a kortizol hormont testünkben, mely a testet úgymond „felturbózza”.  Amennyiben gondot okoz az elalvás, segíthet az esti séta vagy a jóga.

6. Kellemes környezet

A hálószobába, illetve az alvóhelységbe ne zavarja semmi nyugalmát. A hálószobába semmiképp nem való a TV, számítógép és munkaeszközök, melyek a munkánkhoz kapcsolódanak. Szintén ajánlatos elkerülni az agresszív színek használatát, mint a piros, narancssárga, sárga. Ehelyett inkább kéket, zöldet vagy enyhe pasztell árnyalatokat érdemes használni a hálószobába. A helységben teljes sötétségnek kellene lennie, hogy semmi se zavarja a pihenésbe.


Franciaágy 180 cm Orford

Önnek sikerül elaludnia lefekvés után, vagy gondja van az elalvással és ébredezik éjjelenként?

Related posts

BÚTOROK 2024-ben

Kárpitozott panelek az interiőrben

2023-as trendek – bútorok a hálószobába