5 tipp arról, hogyan lehet effektívebb az otthoni munkavégzés

Home office, munka otthonról, az utóbbi időben egyre gyakrabban halljuk ezt a népszerű kifejezést. Ez a kifejezés az egyre elterjedtebb foglalkoztatási módra utal. Az otthonról végzett munka a legtöbb ember számára sokkal kényelmesebb, mint az irodában ülve. Viszont sok figyelmet igényel. Mit is jelent valójában az otthoni munkavégzés? És hogyan lehet hatékonyan dolgozni otthonról?

1.1 Egyéni időbeosztás

1.2 Az otthoni munkavégzéshez szükséges készségek

1.3 Dolgozósarok

1.4 Az otthoni munkavégzés hátrányai

1.1 Egyéni időbeosztás

Előnye, hogy a teljesítményének megfelelően határozza meg a munkavégzéshez szükséges időt. Vannak, aki kora reggel szeretnek kezdeni. Valakinek több időre van szüksége az ébredéshez, ezért később kezd dolgozni. Ez Öntől függ.

Közös munka, találkozók azokkal az emberekkel, akikkel szeretne – olyan emberekkel dolgozik, akiket ismer, kedvel, megbízhatóak, és inspirálják Önt.

A munkában való elmerülés – mivel senki nem zavarja a munkavégzés során, ezért hosszú órákra elmerülhet abban.

Elfelejtett forgalmi dugók – vannak olyan otthonról dolgozók, akik egész nap pizsamában ülve dolgoznak. Ha utaznia kell, úgy állítsa be az idejét, hogy az optimális legyen az Ön számára.

Megtakarított utazási költségek – az otthoni munkavégzés nagy előnye, hogy nem kell sehova utaznia. Tehát így az utazási költségeket megtakaríthatja. És ami ennél is fontosabb, az utazásra szánt időt.

Kényelmesen dolgozni – kényelmes otthoni öltözékben ülve dolgozhat.

1.2 Az otthoni munkavégzéshez szükséges készségek

Mi kell a maximális teljesítményhez? Az otthoni munkavégzés nem való mindenkinek. Olyan személynek ideális, aki rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal és készségekkel. Melyek azok?

Csak önfegyelemmel hozhat létre napi rutint, amelyet a családnak tiszteletben kell tartania. Nem halogathatja a munkát az utolsó pillanatra. A felettes felügyelete nélkül is hatékonyan fog dolgozni.

A tervezési képesség fontos ahhoz, hogy tudja, hogyan ossza be idejét, mikor milyen feladatra kell koncentrálnia, milyen határidőket kell betartania.

A kollégákkal és a felettesekkel való kapcsolattartás nélküli munka mennyiségében fontos a prioritások meghatározásának képessége. Ily módon először olyan sürgős és fontos feladatokkal fog foglalkozni, amelyekre határidőket tűzött ki. A többiek, amelyek több időt igényelnek, de nem túl fontosak, későbbre tolódnak.

Minden tevékenység során felbukkanak bizonyos problémák, amikre meg kell találni a megfelelő megoldásokat. Képesnek kell lennie a megfelelő döntés meghozatalára anélkül, hogy mindent meg kellene vitatnia kollégáival vagy felettesével.

A kommunikációs készség nagyon fontos a kollégákkal és a felettesekkel való kapcsolattartáshoz. Világosan és pontosan kell információt közvetítenie, kérdéseket és válaszokat kell megfogalmaznia a munkaügyek kezelésekor, nehogy félreértések történjenek.

A munka és a magánélet szétválasztásának képessége elengedhetetlen. Mivel otthonról dolgozik, tudnia kell, hogy mikor kell abbahagynia a munkát, hogy a családjával lehessen, pihenhessen.

1.3 Dolgozósarok

Ha Ön otthonról dolgozik, akkor szüksége van egy saját munkasarokra. Elsősorban az otthona adottságaiból kell kiindulnia. Olyan helyet kell találnia, ahol senki nem fogja zavarni, nyugodtan tud koncentrálni a munkájára. Az agynak szüksége van impulzusokra. Ha mindig máshol, az ágyban, a konyhában vagy a nappaliban dolgozik, az elvonja a figyelmet a koncentrációról.   

Ha nincs rá mód, hogy egy külön helyiséget rendezzen be irodának, akkor a munkasarkot válassza el a szobában legalább egy könyvespolccal. A kijelölt munkasarkot csak a munkára szabad használni. Ezen a helyen munkavégzés közben nem szabad ebédelnie, sorozatot néznie… Nem ajánlott összekeverni a pihenést a kötelességekkel.

Az asztal színének és anyagának megválasztását általában befolyásolja a szobában található bútorok kinézete. Az asztalnak elég tágasnak kell lennie. A legalkalmasabb egy négyzet vagy téglalap alakú asztal, sok tárolóhellyel.

A munkaszéknek magas háttámlájúnak kell lennie, amely megtartja az Ön hátát. Ezenkívül karfákkal is rendelkeznie kell. Fontos, hogy a szék magassága állítható legyen, formázott háttámlával rendelkezzen. A megfelelő szék kiválasztásával megelőzheti az esetleges hát és fejfájást, vagy a lábak elzsibbadását.

1.4 Az otthoni munkavégzés hátrányai

Mint mindennek, az otthoni munkavégzésnek is vannak hátrányai.  Nemcsak a kötetlen munkaidőről és a megtakarított utazási költségről van szó. Mielőtt tárgyalni kezd a munkáltatójával az otthoni munkavégzésről, előtte tanulmányozza át az ilyen típusú munka hátrányait.

Time management – nagyon jó időbeosztási képeséggel kell rendelkeznie. Az otthoni munkavégzés során nagy kockázatot jelent a feladatok és tevékenységek későbbre történő halasztása. Mivel nem folyamatosan ellenőrzés alatt, sokkal könnyebb meggyőzni magát arról, hogy elég a feladatokat később is elvégeznie. Ha nem rendelkezik Önfegyelemmel és jó időbeosztási képességgel, akkor ez a típusú munka nem Önnek való.

Elszigeteltség – a kollégák nélkül végzett munka egy idő után a magány és kirekesztettség érzetét vonhatja maga után. Ha túl sokat ül a számítógép előtt, és hónapig ki sem teszi a lábát az otthonából, azt érezheti, hogy a világ – a reális, mert a virtuálisban nagyon aktív lesz – megfeledkezett Önről.

A visszajelzés hiánya – az otthonról végzett munka során nincs visszajelzés a kollégáktól vagy a felettesektől. Otthon nem kap dicsérő szót a pozitív eredményekért. Egyszerűen élvezni kell élvezni kell, amit csinál, és ennek eredményeképpen maga is kényeztetheti magát kis jutalmakkal.

Semmilyen anyagi jutalom – ne számítson az éjszakai munkáért járó jutalomra, senki sem téríti meg a túlórát.

Home office – nem mindig olyan tökéletes, mint amilyen csábítóan hangzik, és nem mindig problémamentes. Figyelembe kell venni az előnyöket és hátrányokat is, valamint át kell gondolnia az otthona nyújtotta lehetőségeket is.

A szeretteivel történő konzultáció is nagyon fontos a témát illetően, mert az otthoni munkavégzés nemcsak Önt, de családtagjait is érinti. Ne adja fel az elején! Lehet, hogy pont Ön az a típus, aki minden tekintetben elégedett lesz ezzel a típusú munkavégzéssel.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival 🙂

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás