AZ ÖKOLÓGIAI HÁZTARTÁSNAK NEM KELL UTÓPIÁNAK LENNIE. KÖVESSE EZEKET AZ ELVEKET!

A természeti erőforrások megóvása, és a természettel való megfontolt együttélés továbbra is aktuális téma. Az emberek még mindig próbálnak zöldebben élni és segíteni bolygónkon. A biootthon az Ön hozzáállásán múlik. Ha betart néhány alapelvet, nem csak a természetet, hanem pénzt is megtakarít.

1.1 Spóroljon az árammal

1.2 Csak akkor világítson, amikor szükséges

1.3 A víz luxus

1.4 Természetes anyagok

1.5 Öko tisztítószerek

1.6 Szelektáljon és hasznosítson újra!

1.1 Spóroljon az árammal

Már nem tudjuk elképzelni az életet áram nélkül, de sokszor tényleg hanyagul bánunk vele. A hűtőszekrény, fagyasztó, TV, számítógép, elektromos tűzhely, okostelefonok, táblagépek és sok más eszköz sem nélkülözi az áramot. Az otthoni elektronika azonban akkor is veszi az áramot, amikor éppen nem használja ezeket a készülékeket, és azok ún készenléti módban vannak. Az áramköltségek megtakarítása érdekében húzza ki az elektronikát, vagy használjon kapcsolós hosszabbítót. Jó pár eurót megtakaríthat.

Főzéskor, sütéskor a maradék hőt is használjuk fel, és kicsit korábban kapcsoljuk ki a sütőt vagy a tűzhelyet. Természetesen célszerű az A + és A ++ energiaosztályú készülékekre koncentrálni. Ne járassa a mosogatógépet, amíg meg nem telt, és ugyanez vonatkozik a mosogatógépben történő mosogatásra is. Ilyenkor a vízzel való takarékosságra is gondolni kell, ami egyre ritkább.

1.2 Csak akkor világítson, amikor szükséges

A villamos energia nagy részét világításra használják fel. Itt is jelentős megtakarítás érhető el, ha LED-es izzókat és fénycsöveket használ. A beviteli költségek magasabbak lehetnek, mint a hagyományos izzóké, de a jutalom energiamegtakarítás és hosszabb élettartam lesz. Ugyanakkor ragyognia kell, amikor valóban szükséges. Hozza ki a legtöbbet a napfényből, és engedje be otthonába. Kapcsolja fel a lámpát ott, ahol szüksége van rá, és ellenőrizze, hogy nem hagyta-e bekapcsolva, mielőtt elhagyja a házat.

1.3 A víz luxus

A tiszta ivóvíz nem olyan természetes, mint azt sokan gondolják, és készletei sem korlátlanok. Emellett mi magunk szennyezzük és pazaroljuk a vízkészleteket. A mosogatógép segít vizet takarítani mosogatás közben. A leggazdaságosabb mosásához körülbelül 1/5 víz szükséges a kézi mosáshoz képest. Ha nincs mosogatógépe, áztassa be a vizet a mosogatóba, mossa el az edényeket, majd csak öblítse le tiszta vízzel.

Az is segít a víztakarékosságban, ha fürdés helyett csak zuhanyozik, és nem hagy folyamatosan folyó vizet fogmosás közben. Ha azt észleli, hogy a vízcsap vagy a WC szivárog, a lehető leghamarabb javítsa ki, ugyanis így egy hónap alatt néhány liter ivóvizet veszíthet el.

1.4 Természetes anyagok

A műanyagoknál és szintetikus anyagoknál több természetes anyag kerül majd a zöld háztartásokba. Kezdheti fabútorokkal, padlóburkolatokkal, lambériákkal stb. A fakitermelés környezetbarátabb, mint a bányászat vagy a műanyagok és más mesterséges anyagok előállítása. Ráadásul a fa 100%-ban újrahasznosítható. A textíliáknál is érdemes természetes anyagokat választani, azaz pamut, len vagy kendert.

1.5 Öko tisztítószerek

Ma már lehet vásárolni környezetbarát tisztítószereket. Minden elterjedt tisztítószer helyettesíthető környezetbarátabb változattal. Ha teljesen biztosra akar menni, készítse el saját tisztítószereit. Az alapvető összetevők a citromlé, a szódabikarbóna és az ecet. Ezeknek a tisztítószereknek az az előnye is, hogy sokszor hatékonyabbak, mint a vásároltak, és csak az ár töredékébe kerülnek.

1.6 Szelektáljon és hasznosítson újra!

Az ökológiai háztartás főként a hulladékok szétválasztását és újrahasznosítását jelenti. A keletkező hulladék mennyisége évről évre növekszik, ártalmatlanítása pedig egyre nehezebbé válik. A hulladék válogatásával elkülöníti a még újrahasznosítható hulladékot a lerakásra kerülőtől. Legalább papírt, műanyagot és üveget érdemes válogatni. Az is magától értetődő, hogy az akkumulátorok, elektronikai cikkek, motorolajok és egyéb veszélyes hulladékok nem a kommunális hulladékokba, hanem a gyűjtőudvarokba vagy a kijelölt területekre kerülnek.

Ha van lehetősége komposztálni, mindenképpen használja ki. A biohulladék biztosan nem tartozik a szemétlerakóba, és luxusműtrágyát lehet kapni belőle. Ezen kívül sok feleslegesnek tűnő dologból lehet valami hasznosat, egyedit készíteni. Mielőtt kidobna valamit a szemétbe, keresgéljen a neten, és talán kitalál valami kreatívat.

Az Ön háztartása bio? Hogyan próbálja megkímélni a természeti erőforrásokat?

Tetszett a cikkünk? Ossza meg ismerőseivel 🙂

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás