A kamra

A spejz vagy kamra sokkal nagyobb értékkel rendelkezik, mint amit általában gondolunk róla. Lekvárokat, befőtteket, élelmiszereket, vagy egyéb dolgokat tárolunk benne, amelyeknek valószínű máshol nem akadna helyük. Ha ház építését tervezi, a kamrát mindenképp tegye bele az építési tervbe. Így pontosan meghatározhatja, hogy a kamra hol helyezkedjen el az Ön otthonában. A tömbházak lakói gyakran nem rendelkeznek ezzel a luxussal. Kinek hasznos a kamra, és kinek nem?

1.1 Nagyon fontos a kamra elhelyezése

1.2 Falak és a padló

1.3 Regálok és polcok

1.4 A kamra vagy a spejz is igényli a rendszert

1.5 Takarítás

1.6 Mitévők legyünk abban az esetben, ha nem rendelkezünk kamrával/spejzzel

1.1 Nagyon fontos a kamra elhelyezése

A kamra fő funkciója az élelmiszerek tárolása a lehető leghidegebb helyen. Ezért általában a házak északi oldalában helyezkednek el. Legalább az egyik falnak külsőnek kell lennie a szellőzés biztosításának érdekében. Ideális a közvetlen szellőzés egy ablakon vagy a szellőzőnyíllásokon keresztül. Ha ez nem lehetséges, a megoldás az indirekt szellőzés automatikus vagy kényszerített szellőzéssel.

A kamra optimális helye a konyha közvetlen közelében van. A legmegfelelőbb hozzáférés a szomszédos folyosóról kell, hogy legyen, hogy a konyha hője ne hatoljon be a kamrába.

1.2 Falak és a padló

Válasszon olyan színt a falakhoz, amely megvilágítja a szobát és optikailag növeli a teret. A legmegfelelőbb szín a fehér.

A padlónak könnyen karbantarthatónak, kopásállónak és hosszú élettartamúnak kell lennie. A legideálisabb anyagok erre a célra a kerámia és a PVC. A csempe előnye, hogy hideg, és alulról hűt. Hűtés szempontjából még a kőburkolat is ajánlott.

1.3 Regálok és polcok

Helyezzen fából vagy fémből készült polcokat és regálokat a kamrába. Ezeket rögzítse megfelelően a falhoz. Úgy helyezze el őket a kamrában, hogy minden centiméter ki legyen használva.

Annak érdekében, hogy a kamra ne úgy nézzen ki, mint egy lomtár, készítsen, vagy szerezzen be dobozokat, amikbe belerakja az Ön szerint oda illő dolgokat. Amennyiben szeretné tudni, hogy melyik dobozban mi van, mindenképp érdemes áttetsző dobozokat beszereznie. A dobozok lehetnek különböző méretűek.

A kosarak különösen alkalmasak azoknak a zöldségeknek és a gyümölcsöknek a tárolására, amelyeket nem szeretne a hűtőszekrényben tárolni. A kosarak kialakítása biztosítja a légáramlást, lassítja a penészképződést, és ezáltal meghosszabbítja az élelmiszerek élettartamát.

1.4 A kamra vagy a spejz is igényli a rendszert

A kamra feltöltése alatt kövesse az alapszabályokat. A leggyakrabban használt élelmiszereket vagy edényeket mindig úgy kell elhelyeznie, hogy bármikor könnyen hozzájuk férhessen. Lehetőleg legyenek szemmagasságban. Értelemszerűen a hátsó polcokra, vagy a magasabban lévő polcokra helyezzen olyan dolgokat, amikre csak ritkán van szüksége.

A kamra időnkénti feltöltésénék fennáll az általunk felállított rendszer „összeomlásának” veszélye. Éppen ezért, mikor új dolgokat teszünk a kamrába/spejzbe, akkor szánjuk rá a megfelelő időt, hogy minden a megfelelő helyre kerülhessen.

1.5 Takarítás

A kamra kitakarítására szánjon egy egész napot. Először porszívózza vagy törölje le a polcokat egy száraz törlőruhával. Ezután egy nedves törlőruhával törölje át a polcokat. Hasonlóan járjon el a padlót illetően is.

Fedje be a polcokat viaszpapírral, ha ez Önnek megfelel.

Mielőtt minden visszatenne a helyére, ellenőrizze a termékek szavatosságát. Főleg a boltban vett termék szavatossági idejét. A lejárt szavatosságú termékeket mindenképp dobja ki.

A liszt, a cukor, a zsemlemorzsa, a rizs, a zabpehely, a hüvelyesek és sok más élelmiszer vonzza a molylepkéket. Az élelmiszerek megóvása érdekében öntse őket át jól zárható üvegekbe, és helyezzen el bennük egy babérlevelet. A termékek átszitálásakor ellenőrizze, hogy nem kerültek-e beléjük rovarok. Jó megoldás, ha a fentebb felsorolt termékeket a kamrába való elhelyezés előtt egy kis időre a fagyra tesszük. A fagy ugyanis elpusztítja a molyok petéit.

1.6 Mitévők legyünk abban az esetben, ha nem rendelkezünk kamrával/spejzzel

Sokaknak nincs nagy méretű kamrájuk az otthonukban. Ezért be kell érniük egy kisebb helyiséggel. Hogyan tároljuk az élelmiszert ilyen esetben? Íme néhány ötlet:

Hűtőszekrény – Ha Önnek nincsen kamrája, összpontosítson a hűtőszekrényre. Érdemes a lehető legnagyobbat vásárolni, fagyasztóval kombinálni. A burgonyát és más zöldségeket, amelyek jól tűrik a hideget, áthelyezheti a hűtőszekrény zöldségtárolójába. Feltétlenül vásároljon kettős kompresszorú hűtőszekrényt. Így, ha pl. a fagyasztó üres, kikapcsolhatja, de a hűtőszekrény továbbra is működhet.

Élelmiszeres szekrény – Ezek a szekrények ideális megoldásként szolgálnak az élelmiszerek tárolására, különösen nagyobb lakásokban. Ezek a szekrények általában nagyobb méretűek. Egyedi gyártás esetén a plafonig és érhetnek. Méretüknek köszönhetően nagy tárolókapacitással rendelkeznek.

Konyhaszekrények – Ha nincs otthon kamrája, élelmiszeres szekrénye, akkor minden kihasználható hely jól fog jönni. Ilyen helyekkel rendelkeznek a klasszikus konyhaszekrények. Mind az aló, mind a felső szekrények olyan belső kialakítással rendelkeznek, hogy az edényeken, tányérokon kívül, tartós élelmiszereket is tárolhatunk bennük.

A mobil tárolóhelyeket egyre többen használják. Számos funkcióval rendelkeznek. Rengeteg minden elfér bennük.

A kamrát különösen a háziasszonyok értékelik nagyra, akik gyakran készítenek befőtteket, lekvárokat. Továbbá a nagyobb családok, akik hajlamosabbak az élelmiszerek felhalmozására. Vannak, akik mérlegelik, hogy szükségük van-e egy ilyen helyiségre vagy sem. Mindenesetre a kamrának megvannak a maga előnyei és hátrányai. Egy azonban biztos, ha úgy dönt, az otthonában szeretne kamrát, nem fogja megbánni.

Tetszett a cikkünk? Ossza meg barátaival 😊

Related posts

Emeletes ágy íróasztallal

Tavaszi környezetbarát nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítás